• ”Många som inte odlar själva promenerar gärna och upplever årstidsväxlingarna i våra koloni- och odlingslottsområden. Jag tror att folk tycker det är roligt att följa odlarnas arbete och hur det växer”, säger Janine Österman.

Trender

Det spirar i Lunds stadsodlingar

3 april 2023

Det växer så det knakar i Lund. Kommunen var först i landet med att anställa en odlingssamordnare. Hon heter Janine Österman.

Får man smaka på det som växer?

– Ja, vi vill att frukt, nötter och bär ska utnyttjas. Men det är en pedagogisk utmaning att få allmänheten att förstå hur mycket som faktiskt kan ätas, till exempel aroniabär och bärhäggmispel. På viss håll lämnas för mycket kvar.

Janine Österman

janine osterman2.jpg

Yrke: Odlings­samordnare.
Arbetsplats: Tekniska förvaltningen, Lund.
Ålder: 39 år.
Favoritväxt: Tall. Den är vacker och tålig, kan växa på både klipphällar och i kärr.

– Fast våra valnötter och kastanjer har folk upptäckt, de försvinner snabbt från träden. Vi får väl se hur det blir med de pinjetallar vi planterar nu.

Du är odlingssamordnare. Vad gör en sådan?

– Förbättrar och utvecklar den fritids­odling som redan finns på kommunal mark: 18 koloniområden, lika många med odlingslotter och ett par större gemenskaps- och skogs­trädgårdsodlingar. Jag ska också främja och integrera odling i olika stadsutvecklingsprojekt.

Vilka är det som odlar?

– Privatpersoner och föreningar. Här finns allt från de som bara odlar blommor till de som går all in, sätter nötter och ympar in nya sorter på sina fruktträd. Intresset har vuxit, inte minst under pandemin då vår kö ökade markant. Det har den fortsatt göra och nu har vi 1 700 enskilda avtal och 2 000 köande till våra odlingslotter.

Varför ska en kommun satsa på odling?

– För att det är en härlig mötesplats för människor av alla åldrar och bakgrunder.  Man får en koppling till naturen utan att behöva bege sig särskilt långt, och till maten eftersom vi har satsat stort på fleråriga ätbara odlingar. Forskning har visat att odling är positivt för både den fysiska och psykosociala hälsan.

Vad odlar ni i år?

– Japansk ingefära, amerikansk persimon och wasabi. Svarthallon, nutkahallon, och prunkhallon. Jätterams, kärleksört och strutbräken. Detta och mycket annat är på väg upp i Kunskapsparken, vår nya 21 hektar stora park med odlingslotter, skogsträdgård, frukt- och nötlundar och annat ätbart. Ett flaggskepp för urban odling.

Urban odling

  • Småskalig ekologisk odling i eller i direkt anslutning till tätorter.
  • Lund har en lång odlingstradition och en stor andel koloni- och odlingslotter per invånare. Kommunen var först i landet med att anställa en odlingssamordnare.
  • Lund är en av fyra kommuner som följs av ett forskningsprojekt vid Mittuniversitetet. Målet är att undersöka vilken potential som finns i stadsodlingen och hur den kan bidra till ett mer hållbart samhälle.

Editionsbanner_teknik.jpg


Relaterade artiklar