• Arbetsmiljöfrågor är viktiga att få med i avtalsrörelsen, tycker Annika Fransson, Visions ordförande i Uppsala stift.

Fackligt

Nu börjar kampen om din nya lön

14 november 2022

Krav på högre lön, bättre arbetsmiljö och skäliga avtal för bil i tjänst och arbete på läger. Det är några av de frågor som Visions förtroendevalda vill att förbundet ska driva i nya avtalsrörelsen i kyrkan.

Avtalsrörelsen är i gång, vilket innebär att flera fackförbund förhandlar om bland annat lönedelen i ett kommande kollektivavtal.

Industrin, som är först ut och sätter normen för löneökningar, har meddelat att det så kallade märket, alltså nivån som övriga fackförbund ska förhålla sig till, ska ligga på 4,4 procent. 

Hur det blir för Visions medlemmar i kyrkan är ännu oklart, och det kommer dröja till början av våren innan avtalet skrivs. 

Men arbetet med avtalsrörelsen drar igång långt innan dess, genom att förtroendevalda ger sina synpunkter på vad som ska ingå i det nya avtalet. 

– Det är viktigt att se över bilavtalet, för som det är nu betalar våra medlemmar för att köra mellan kyrkor. Ersättningen räcker inte till, säger Elisabeth Asplund, Visions ordförande i Luleå stift.

Hon och Visions förtroendevalda samlades i Stockholm i mitten av september för att förse förbundet med synpunkter om de frågor som ska drivas i avtalsrörelsen, där flera fackförbund parallellt förhandlar om nya kollektivavtal.

Låga ersättningar även inom kolloverksamhet

Samma problematik med låga ersättningar som Elisabeth Asplund såg i bilavtalet finns även för medlemmar som arbetar med kolloverksamhet, påpekade förtroendevalda.

Ytterligare förslag som lyftes på mötet var att försöka se till att möjligheten till att trappa ner inför pensionen med 80/90/100 ska finnas med i de centrala avtalen, och inte bara de lokala.

"Mer personalfrågor i kyrkoherdeutbidningar"

Medan många förtroendevalda lyfte att Vision bör kämpa för högre löner på grund av inflationen, fokuserade andra mer på arbetsmiljöfrågor.

– Det finns kyrkoherdar som har sökt sig in i ledarskapsrollen. Men det är inte alla som förstått och har kunskap i personalansvaret. Vi måste ställa krav på arbetsgivare så att kyrkoherdeutbildningen innehåller mycket mera personalfrågor, säger Annika Fransson, Visions ordförande i Uppsala stift.

Läs mer: Vision och Skao blickar framåt efter strejkvarslet
Läs mer: Så påverkar inflationen dig
Läs mer: Vision kämpar för reallöneökningar på sikt


Relaterade artiklar