• Energirådgivaren John Hamnelid har en bakgrund som solcellsingenjör i Shanghai och brukar hjälpa till när andra kommuner i Västra Götaland får särskilt kluriga frågor.

Trender

Nu vill alla sätta upp solceller

17 oktober 2022

Frågorna till energirådgivarna i Borås-Härryda har mer än fördubblats i år. 85 procent handlar om solceller.

– Jättemånga villaägare, bostadsrättsföreningar och privata företag vill installera solpaneler. Intresset är främst ekonomiskt drivet men det finns lite miljötänk också, säger John Hamnelid, en av energirådgivarnai Borås-Härryda.

Läs mer: Först med solceller på kyrkan

Hur lönsamt det blir beror på vad elpriset är på sommaren, när den mesta elen produceras, respektive på vintern när det mesta används. Eftersom el inte kan lagras måste producenten sälja överskott till elnätet.

Bäst med värmesystemet

– De som hade solceller på taket i somras är nog nöjda. En mindre villa kan få ut cirka 10 000 kilowattimmar av sin anläggning på ett år, varav 7000 säljs, säger John Hamnelid.

Han har en bakgrund som solcellsingenjör i Shanghai och brukar hjälpa till när andra kommuner i Västra Götaland får särskilt kluriga frågor. En käpphäst han har är att solceller sällan är lösningen på alla problem, vilket många tror.

– Man bör börja i rätt ände om man vill ha ner sina energikostnader. I 30 procent av fallen tjänar man mer på att byta uppvärmningssystem.

Tofflor och bubbelplast

Energirådgivarna försöker hjälpa även dem som inte har råd att lägga över 100 000 kronor på att åtgärda värmesystemet eller sätta upp solpaneler.

– Ibland får man hitta andra vägar, som mattor, tofflor och bubbelplast för fönstren, säger John Hamnelid.


Relaterade artiklar