• Ylva Thun vil lfå fler äldre att känna sig inkluderade i det digitala samhället.

Digitalisering

Allt fler skaffar sig digital fixare

24 oktober 2022

Landets digitala fixare blir allt fler när kommuner satsar på att få äldre att klara vardagen med it-teknik. För Skaraborgs digitala fixare Ylva Thun är det viktigt att visa hur tekniken kan bryta äldres isolering.

Blir du inte frustrerad av otekniska människor?

– Nej, jag har jobbat inom äldreomsorgen i nästan 20 år, så jag har bra med tålamod när jag ska lära ut teknik till äldre. Sen är det klart lättare att ha tålamod när man jobbar än när jag måste hjälpa min mamma som inte gillar teknik. 

Ylva Thun

Titel: Digital fixare.
Ålder: 38 år.
Arbetsplats: Skara kommun.
Bor: I Skara. Har syster och mamma. Och en häst.
Fritid: Är i stallet mestadels. Hinner inte med så mycket mer än det och umgås med min familj.
Bästa arbetsredskap: Mobilen. Många av de äldre vill hellre ringa än mejla.

Vad är kärnan i jobbet som digital fixare?

– Att försöka få äldre att använda vardagsteknik. Även om många är obekväma så klarar man inte vardagen utan teknik som till exempel bank-id. Så mitt jobb handlar om att få äldre att känna sig bekväma med tekniken så att de inte blir isolerade, utan kan känna sig inkluderade i det digitala samhället.

Hur fick du jobbet?

– Jag är undersköterska, men har gått en utbildning i välfärdsteknologi via yrkeshögskolan i Skövde. Jag har alltid varit intresserad av teknik, inte bara hur äldre ska använda den, utan också hur vi som är anställda kan underlätta vårt jobb.

Vad är det vanligaste du får lära ut?

– Hur man skickar e-post och hur man skickar bilder i meddelanden. Men de som behöver hjälp ligger på väldigt olika nivåer. Vissa vill veta hur de lägger in ett telefonnummer i mobilen, medan andra vill veta varför en pdf-fil inte går att öppna.

Vad är roligast med ditt jobb?

– Jag har kul varje dag. Det är ett viktigt jobb att hjälpa äldre att klara sig själva. De vill vara självständiga och med min hjälp blir de inte beroende av andra. Och med tekniken kan de skapa en gemenskap. Som till exempel en kvinna som jag hjälpte så att hon kom i gång med sin mejl och därför kunde nå en kompis från förr. 

Läs mer: Borås lär äldre klara sig själva

Digital fixare

Digitala fixare riktar sin service främst till äldre som behöver få hjälp med it-teknik för att klara vardagen. Konceptet testas i allt fler kommuner och finns i bland annat Halmstad, Nässjö, Skövde, Hammarö och Mölndal.


Relaterade artiklar