• Instagramkontot Journalgrodor, som Emma Dahlén skapat, ger gott om skratt.

Trender

Samlar journalgrodor på Instagram

29 augusti 2022

Felskrivningar kan bli väldigt roliga. Medicinska sekreterare Emma Dahlén har samlat hundratals journalgrodor på ett konto på Instagram.

Vilken är din favoritgroda?

– Det finns många roliga journalgrodor, det är så lite som krävs. Men några av de som jag tycker är roligast är ”Patienten är fortfarande kropp i trötten”, ”1 kapsel två gånger per dag mot hjärnbrist” och ”Patienten får mat från sonen som ligger infryst”.

På ditt Instagramkonto Journalgrodor har du samlat nästan 600 felskrivningar. Var hittar du alla?

– I mitt jobb som medicinsk sekreterare, och när jag startade kontot frågade jag runt bland kolleger och letade på nätet. Nu har jag hjälp av följarna, inte enbart andra sekreterare, utan folk som läst i sina egna patientjournaler eller som delar utdrag från helt andra områden än vården, som socialtjänsten, kriminalvården och veterinärer.

Varför startade du kontot?

– Jag tror det var för att jag var uttråkad just då och ville göra något kul. Och så tänkte jag att de säkert är flera sekreterare än jag som tycker att journalgrodor är kul, så jag började att lägga ut en om dagen på Instagram. Nu får jag meddelanden varje dag av folk som berättar att de uppskattar kontot. Har till och med fått klipp på när folk läser och skrattar.

Läs mer: Instagramkonto om vårdadministratörers jobb

Du har just nu 65 900 följare.

– Ja, det gick väldigt fort när det väl började stiga. Det hade jag aldrig trott. Det som var till för vänner och kolleger har blivit något helt annat. Det är väldigt roligt, men ju fler följare desto större ansvar har jag för vad jag lägger ut. Någonstans är det ju jag som står bakom allt.

Hur ofta ser du journalgrodor på ditt eget jobb?

– Någon gång i veckan. Det skulle kunna vara fler, men det ingår i jobbet som sekreterare att ändra innan det hunnit bli grodor.

Emma Dahlén

Titel: Medicinsk ­sekreterare.
Arbetsplats: Jourcentralen i Karlstad.
Antal år i yrket: Sedan år 2016.
Roligaste med jobbet: Jag älskar att skriva, det är terapeutiskt. Intressant att ha inblick i vården, gillar att lösa problem och vara spindeln i nätet.
Bästa arbetsredskap: Tangentbordet.
Tips på annat roligt Instagramkonto: sverige_mot_­sarskrivning.


Relaterade artiklar