Fackligt

Karensavdraget tillbaka – inga pengar första sjukdagen

21 oktober 2021

Nu införs karensavdraget på nytt. Från och med första oktober får du inga pengar första sjukdagen.

Under pandemin har regeringen tagit bort det så kallade karensavdraget, som innebär att anställda inte får sjuklön den första sjukdagen. Men från och med den första oktober får den som blir sjuk och tvingas avstå från att jobba ingen ersättning den första sjukdagen. Det blir alltså så som det var före pandemin.

Många har inte råd att vara sjuka

En arbetsmiljöundersökning som gjorts bland Visions medlemmar visar att medicinska sekreterare, tandsköterskor och biblioteksassistenter drabbas extra hårt av detta. Många i dessa yrken uppger att de går till jobbet trots sjukdom, eftersom de inte har råd att vara sjukskrivna. Därför vill Vision att karensdagen slopas permanent.

– Det blir motsägelsefullt att man ska vara hemma vid minsta symtom på förkylning samtidigt som man inte får någon ersättningen, säger Mariela Ferré Hofman, ledamot i Visions förbundsstyrelse och medicinsk sekreterare och fortsätter:

– För en ensamstående medicinsk sekreterare med barn som även har studieskulder att betala kan det bli väldigt tufft.

Läs mer: Finns en risk för a- och b-lag efter pandemin?

Mariela Ferré Hofman gillar inte den signal som karensavdraget sänder.

– Det kan tolkas som att det skulle vara individens eget fel att man blir och sjuk och att man får betala för det genom karensavdraget. Jag tycker att det är bättre att uppmuntra till att ta hand om sig själv och att stanna hemma när man är sjuk.

Läs mer: Coronaviruset - det gäller på jobbet


Relaterade artiklar