• Else-Marie Tunstad och hennes kolleger hade gärna sett en lösning där båda parter, arbetsgivare och medarbetare, blev nöjda.

Arbetstid

Medicinska sekreterare blir av med 3-3-schemat

3 december 2021

Jobba tre dagar och ledig tre på rullande schema. Fantastiskt bra, löd omdömet från de medicinska sekreterarna. Men nu har det lagts ned.

I fem år har ett tiotal medicinska sekreterare på Angereds närsjukhus jobbat på så kallat 3-3-schema. Det var omtyckt, men nu har det lagts ned.

Läs mer om 3-3-schemat här.

– Det känns tråkigt, vi är jättebesvikna, säger Else-Marie Tunstad, en av dem som gick på schemat.

Arbetsgivaren förklarar sitt beslut så här:

– Verksamheten bedrivs på vardagar, och det finns ett behov av att alla medarbetare kan hjälpas åt med alla arbetsuppgifter. Det blir en ojämn fördelning annars, säger Samuel Söderberg, tf verksamhetschef.

Else-Marie Tunstad menar att arbetsgivaren fokuserar på fel sak.

– Vi har dragit på en extra växel när vi arbetat på plats och har kunnat skriva journaler ostört och effektivt när vi jobbat helgdagar, säger hon och hänvisar i stället problemet till långtidssjukskrivningar som inte har ersatts.

Facket okej med beslutet

Men Samuel Söderberg säger att beslutet att lägga ned 3-3-schemat inte har påverkats av att personalen gått kort.

Beslutet har förhandlats med Vision enligt MBL .

"Vi har gjort bedömningen att detta ligger i linje med vad de flesta medlemmarna tycker är okej", skriver Visions lokala ordförande, Therese Jakobsson, i ett mejl till tidningen.

Else-Marie Tunstad har nu bytt tjänst till en annan förvaltning.

– Jag hoppas att jag här får tillbaka min arbetsglädje igen.


Relaterade artiklar