• Den enda nackdelen med 3-3-schema är att inte träffa kollegerna lika ofta, tycker Carina Malmer.

Arbetstid

Lyckat med 3-3-schema

2 november 2020

Jobba tre dagar, ledig tre. Så upprepar det sig, med några undantag, för medicinska sekreteraren Carina Malmer och hennes två kolleger på lungmottagningen på Angereds närsjukhus, ANS. De har själva lagt sina scheman, som går omlott med varandra.

– Det är en otrolig fördel. I mitt fall får jag mer tid att vara med min man, som är pensionär, och mina barnbarn, och allt behöver inte ske på helgerna. Jag har fått mer tid till återhämtning och en bättre livskvalitet. Jag känner ett helt annat lugn hos mig nu, säger hon.

Att jobba 3-3 är frivilligt för sekreterarna på flera avdelningar på ANS. Möjligheten infördes 2014 då dåvarande chef hade sett på en tidigare arbetsplats att sjuktalen gick ner när personalen gick på sådant schema. Själv har Carina Malmer bara haft två sjukdagar sedan hon började med 3-3 år 2016.

ANS driver öppenvård, och har alltså inga inneliggande patienter, så under helgen finns möjlighet att jobba ­hemifrån. Och helgjobb betyder diktatskrivning för hela slanten.

– Då kan jag jobba koncentrerat med diktaten. Det är tillfredsställande att se hur den långa diktatkön försvinner, och det känns bra att kunna lämna ifrån sig kortare diktatlistor till kollegerna som jobbar på måndagen sedan.

Carina Malmer jobbar och får lön för en heltidstjänst, men med 3-3-schemat kommer hon inte upp i 100 procent, trots ett antal extra arbetsdagar som lagts in. Å andra sidan får hon inte något ob-tillägg för de helger hon jobbar.

– Det är en hälsoekonomisk vinst som alla vinner på.


Relaterade artiklar