• Tack vare 3–3-modellen, känner sig tandsköterskan Sofie Lind mycket mindre stressad.

Arbetstid

Poppis jobbschema: Jobba tre dagar, var ledig tre

20 augusti 2021

Den inledande skepsisen har förbytts i trivsel. Nu ansluter sig fler tandvårdskliniker i Skåne till arbetsmodellen 3-3.

Sedan sex år tillbaka arbetar Folktandvårdskliniken Steglitsvägen i Lund enligt arbetstidsmodellen 3–3. Nyligen har klinikerna Väla i Helsingborg och Lund C anslutit sig till modellen. Tanken är bland annat att öka tillgängligheten för patienterna.

Läs mer: Lyckat med 3-3-schema

Tandsköterskan Sofie Lind, som jobbar på kliniken i Väla och är förtroendevald för Vision, var från början skeptiskt till 3-3-­modellen.

– Det fanns en viss oro bland en del anställda kring att behöva jobba helg. Men det har vänt, numera gillar vi det. Vi har skapat en trevlig helgkänsla och brukar äta frukost ihop på förmiddagsfikat. Och så får vi cirka 1 500 kronor i OB i månaden för det, säger hon.

20 dagar extra och ingen deltid

Den 3–3-modell som används i Väla ser ut så här: Alla jobbar tre dagar i veckan och är lediga i tre. Utöver det jobbar man 20 extra dagar. Ingen får jobba deltid. Kliniken håller stängt röda dagar (utom vanliga söndagar) och på helgerna jobbar man till 15:20. Det betyder att man vissa veckor jobbar fyra dagar och vissa bara en eller två, om flera röda dagar infaller under veckan.

Läs mer: 3-3-modellen kortade kön

– Jag känner mig mycket mer utvilad nu, eftersom jag får en helt annan återhämtning. Vi har jättenöjda patienter som kan få en tid på en lördag istället för att stressa hit en ­vardag. Och vi som jobbar är jättenöjda.
Jag tror att allt fler kommer att börja jobba så här.


Relaterade artiklar