• Trots att tandsköterskan Anna Bergier (till höger) jobbar färre timmar per vecka har hon fått högre lön. Allt tack vare 3-3-modellen. Klinikchef Ann-Sofie Laulaja-Liljegren till vänster

Arbetstid

Nytt schema kortade kön

28 maj 2018

Med hjälp av 3-3-modellen (jobba tre dagar, vara ledig tre) blev köerna till folktandvården på Steglitsvägen i Lund ett minne blott. På köpet fick man supernöjda medarbetare och en ekonomi som går plus.

Hela 2 000 personer stod på kö till Folktandvården Skåne på Steglitsvägen i Lund och man tvingades tacka nej till nya patienter. Situationen var svårlöst. Trots att tidböckerna var fulla och personalen jobbade på så mycket de kunde minskade inte kön.

– Det gick inte att jobba mer än vad vi gjorde. De fem behandlingsrummen var hela tiden fullbokade, berättar klinikchefen Ann-Sofie Laulaja-Liljegren.

Men en av de anställda hade läst om 3-3-modellen och föreslog att de skulle testa att jobba enligt den. Vinsten med det skulle framför allt bli att de skulle kunna utöka klinikens öppettider och på så vis korta köerna. Ann-Sofie Laulaja-­Liljegren kontaktade därför andra arbetsplatser som jobbat på detta sätt för att lära sig mer. Sedan bad hon ledningen för Folktandvården Skåne om lov att införa 3-3-modellen som ett projekt under ett halvår.

De fick klartecken och hjälp att göra en budget. Kravet var att kliniken skulle gå runt. Nu kunde de sätta igång att anställa personal. För att försöket skulle kunna genomföras behövde bemanningen utökas med fem och en halv tjänst. Under hösten 2015 startade de och efter fem månader var köerna borta. I november 2016 infördes modellen permanent.

Tandsköterskan Anna Bergier jobbade först på en annan klinik i Lund, men när hon fick höra talas om att 3-3-modellen skulle införas på Steglitsgatan sökte hon genast jobb där.

– Det är ett beslut jag inte ångrat en sekund. Jag stormtrivs. Det här är det bästa som hänt i mitt yrkesliv, säger hon.

Det mest positiva med 3-3-modellen är att man hinner med sitt liv, menar Anna Bergier.

– Jag har alltid jobbat heltid och när helgen kommer är det så mycket som ska göras och så ska man hinna träffa vänner och umgås också. På söndagkvällen brukade jag vara helt slut. Så är det inte längre. Att jobba så här gör verkligen jättestor skillnad, säger hon.

Andra fördelar är att hon lätt kan åka iväg
på en spontan semester genom att byta till sig ett pass och jobba sex dagar i rad. Dessutom
blir lönen något högre eftersom personalen får ett tillägg på 51 kronor i timmen när de arbetar helg.

Även arbetsmiljön har blivit bättre. Jobbet är mindre stressigt nu när köerna betats av och tempot är lugnare under helgpassen. Det har fört med sig att sjukfrånvaron på kliniken är låg och det är lätt att hitta personal som vill jobba här. Även patienterna är nöjda, många uppskattar att kunna gå till tandläkaren under helgen och de tiderna försvinner snabbt. Dessutom går kliniken med vinst. Under 2016 låg resultatet på plus nästan en miljon kronor och året efter på plus 1,9 miljoner.

– Det här är en fantastisk klinik. Min uppfattning är att vi har den bästa arbetsmiljö man kan ha, säger Ann-Sofie Laulaja-Liljegren.

Problemet

Kön ringlade lång för att komma till folktandvården på Steglitsvägen i Lund. Få behandlingsrum gjorde att det inte gick att anställa fler för att beta av kön.

Så gjorde vi

3-3-modellen infördes på kliniken. Därmed kunde öppettiderna utökas från 40 till 60 timmar i veckan.

Så blev det

Efter fem månader var köerna borta. Dessutom blev personalens arbetssituation mindre stressad och patienterna mer nöjda.

3-3-MODELLEN

  • Grundtanken i modellen är att tre arbetsdagar följs av tre lediga dagar oavsett när olika helgdagar infaller.
  • Modellen innebär ofta att fler personer måste anställas varför kostnaderna ökar, vilket var förklaringen till att många av de försök med 3-3-modellen som gjorts tidigare under 1990- och 2000-talen avbrutits. Så har det dock inte blivit på folktandvården på Steglitsvägen i Lund.

Relaterade artiklar