• Med byggfläktar och tjocka jackor håller ­Nathalie Månsén värmen i mottagningstältet.

Coronaviruset

Så funkar jobbet i mottagningstältet

14 april 2020

Vårdadministratör Nathalie Månsén jobbar i nya mottagningstältet utanför akuten vid Centralsjukhuset i Karlstad. Hit kommer patienter för att undersöka eventuell coronasmitta.

Hur har coronaviruset påverkat ditt jobb?

– I tre veckor har vi vårdadministratörer turats om att sitta i vårt nya mottagningstält utanför akuten tillsammans med en sjuksköterska. Sköterskan frågar om symtom och bestämmer om patienten kan uppsöka sin vårdcentral eller gå hem. Bedömer hon att det behövs en undersökning triagerar (sorterar, reds. anm.) hon patienten som ren eller oren och till rätt klinik, säger Nathalie Månsén,
vårdadministratör vid akutmottagningen på Centralsjukhuset i Karlstad.

Ren eller oren?

– Ja, på den orena sidan hamnar alla med feber, hosta, halsont och snuva. De som inte har några luftvägssymtom hamnar på den rena sidan.

Vad gör du?

– Skriver in dem som ska tas in och sköter kassaregistreringen. Fast nu har man bestämt att vi vårdadministratörer ska byta med undersköterskorna och sitta inne i receptionen i stället. Det är för att vi ska kunna skriva lite diktat samtidigt, vilket vi inte gjort i tältet. Men vi kanske hamnar här ute igen, vi testar vad som fungerar bäst.

Utsätts ni inte för smittrisk?

– Nej, för vi sitter vid ett bord och patienten får stanna vid ett annat bord tre meter bort. Och det får bara vara en patient i tältet åt gången. Står folk i kö får de vänta utanför, med avstånd mellan sig.


Relaterade artiklar