• Veronica Magnusson, ordförande i Vision.

Coronaviruset

Visions ordförande oroad för smittans konsekvenser

14 april 2020

Det är inte bara en kris just nu, utan två. Dels smittspridningen av coronaviruset och dels den avstannade ekonomin. Det menar Visions ordförande Veronica Magnusson som befarar att vi får leva med konsekvenserna länge.

Många av välfärdens medarbetare får nu applåder och hjärtan i sociala medier. Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision, tycker att de egna medlemmarna ska känna sig träffade av hyllningarna.

– Coronakrisen är ett tillfälle att synliggöra alla de som bidrar till att samhällsservicen fungerar, som jobbar smittförebyggande och ser till att rätt information går ut till medborgarna – men som folk inte alltid tänker på, säger Veronica Magnusson.

Visions huvuduppgift i coronatider är att peka på de förutsättningar som måste vara på plats för att medlemmarna ska kunna göra sitt jobb. Det gäller allt från skyddsutrustning och utbildning för nya arbetsuppgifter till återhämtning.

– Vi vill vara en del i att lösa krisen så bra det bara går men för att det ska bli möjligt måste arbetsmiljön säkras. Jag hoppas att medlemmarna orkar lyfta vad de behöver. Det är inte att vara egoistisk utan att ta ansvar för verksamheten, säger hon.

Bristande beredskap synliggörs

Corona synliggör också den bristande beredskapen i kommuner och regioner, tycker hon. Det är bara någon månad sedan nedskärningar var den stora samhällsfrågan.

– Det man bygger upp eller låter bli att bygga upp i normala tider visar sig som en tillgång eller som en brist i kris. Det har blivit extremt tydligt hur sårbara vi är nu.

När andra samhällssektorer varslar och korttidspermitterar kan man få för sig att kommuner och regioner är trygga hamnar eftersom de nu ropar efter folk till sjukvården och äldreomsorgen. Men det finns flera verksamheter där arbetsbehovet minskar, som tandvården som nu drar ner på besöken.

– Där funderar man nog snarare på hur det ska bli med ens jobb, säger hon.

Två kriser

Krisen är egentligen två – smittspridningen och den avstannade ekonomin. Den senare riskerar att få stora sociala följder och minska skatteintäkterna till välfärden.

Veronica Magnusson befarar att vi kan få leva med konsekvenserna länge.

– Som facklig organisation bör vi förbereda oss för att hantera följderna av corona. Det kan bli så tråkigt att alla behövs i kommuner och regioner men att det varken finns pengar till att anställa eller behålla alla dem man har.