• Anette Pedersen, medicinsk sekreterare på Karolinska universitetssjukhuset, Tomas Engkvist, nätverkstekniker på Unikom och Lina Svahn, skoladministratör på Bäckseda skola, har alla påverkats av coronaviruset.

Coronaviruset

Enkät: Hur har coronaviruset påverkat ditt jobb?

18 mars 2020

Vi frågade tre medlemmar i Vision hur deras arbetsvardag ser ut just nu med anledning av coronaviruset. Går det att jobba hemma, är kolleger sjuka och vad får de för instruktioner från arbetsgivare?

Anette Pedersen, medicinsk sekreterare på Karolinska universitetssjukhusets infektionsklinik i Huddinge och Solna:

Alt-textAnette Pedersen.

Hur har coronaviruset påverkat ditt jobb?

– Jag jobbar med schemaläggning av läkarna. Normalt brukar jag lägga schema för två-tre månader framåt och även skriva journaler på lugna stunder. Det gör jag inte längre. Nu gäller det att ringa in folk och få ihop det dag för dag. Vi har minst tre gånger så många doktorer igång samtidigt som vi brukar. Flera som inte kommit iväg på planerade resor väljer att gå in och jobba istället.

Är många i personalen sjuka?

– Inte än, peppar peppar. Får någon symtom är det omedelbar provtagning och hemgång i väntan på provsvar som gäller. Men ingen har varit positiv för corona vad jag vet.

Har du blivit ombedd att rycka in i vården av patienter?

– Sjukhusledningen har börjat skicka ut frågor för att inventera vilken outnyttjad sjukvårdsutbildning som finns i organisationen. Jag har jobbat som sjukvårdsbiträde men det är nog främst sjuksköterskor och undersköterskor man är intresserad av.

Hur är stämningen?

– Den är god. Vi är stressade och trötta men stämningen är god. Fast det håller ju inte hur länge som helst när dagarna blir längre och flexen fyller på sig. Jag har inte behövt jobba helger än så länge men det vet jag andra som har gjort.

Tomas Engkvist, nätverkstekniker på Unikom, ett IT-bolag som ägs av Östra Göinge, Höör, Hörby och Osby kommun:

Alt-textTomas Engkvist.

Hur har coronaviruset påverkat ditt jobb?

– Det ställer till det för oss. Det finns ett flertal jobb som vi inte kan utföra på grund av viruset. Främst på särskilda boenden. Bland annat skulle vi ha satt upp trådlösa nät och förbereda för ombyggnationer. Men som det är nu får vi inte gå in bland de äldre och dra nät eftersom det är besöksförbud. Det blir också svårt att leverera datorer till särskilda boenden. Men vi löser det - chefer kan komma och hämta dem hos oss istället.

Några andra svårigheter?

– Vi får heller inte göra några arbeten på vattenverk. De är säkerhetsklassade och där får vi nätverkstekniker inte visas just nu, enligt den information som vi fått.

Vad har du fått för instruktioner från arbetsgivaren?

– Det har varit tydliga direktiv. Att om man är sjuk så ska man stanna hemma. Många av mina arbetsuppgifter kan jag göra via fjärrsupport, så det är ingen fara om jag inte kan gå till jobbet. Sedan ska vi tvätta händerna ordentligt, men det är knappast något nytt, det har jag ju gjort sedan jag var liten.

Lina Svahn, skoladministratör på Bäckseda skola i Vetlanda:

Alt-textLina Svahn.

Hur har coronaviruset påverkat ditt jobb?

– Det har varit en speciell stämning, särskilt den senaste veckan. Vi har frånvaro bland personal och elever och det är inte alltid vi fått tag på vikarier. Som skoladministratör jobbar jag med schemat och har försökt att stuva om så gott det går för att få lärare eller stödpersoner att ta klasser. I övrigt är skolan öppen som vanligt men vi följer hela tiden rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.

Du har en nyckelroll på skolan, vad har du för möjligheter att jobba hemifrån?

– Jag har jobbat hemma sedan i måndags eftersom jag är förkyld och inte vill smitta någon. Det funkar bra med hemmajobb, mycket av mitt arbete är redan digitaliserat. Men den personliga servicen blir såklart annorlunda, jag tror många är vana med att jag springer runt mycket. Nu får vi ta allt över telefon och chatt.

Beter sig vårdnadshavare och andra besökare på skolan annorlunda jämfört än vanligt?

– Nej, jag har inte märkt av något. Vi i personalen har fått jättebra information via vårt intranät om vad som händer och hur det påverkar oss, och vårdnadshavare har haft förkylda barn hemma. Alla förstår att det här är viktigt och att vi måste göra jobbet tillsammans.


Relaterade artiklar