• Pernilla Lind och hennes kollegor har hittills gjort 1500 visirer.

Coronaviruset

De rycker ut: Gör visir till kollegerna

17 mars 2020

Coronaviruset sprider sig och det råder brist på sjukvårdsutrustning. Nu rycker medarbetarna i Region Sörmland ut och tillverkar egna visir – av overhead-papper, gummisnoddar och tejp – som skyddar sjukvårdspersonal.

När region Sörmland gick upp i stabsläge i fredags skickade ledningen ut ett mejl till medarbetare inom regionsservice med en förfrågan: Vilka kan lägga sina ordinarie arbetsuppgifter åt sidan för att ta fram en prototyp på ett visir som skulle skydda sjukvårdspersonalen?

Runt 20 personer med administrativa uppgifter samlades för att göra skyddsvisirerna. Pernilla Lind, avdelningsordförande för Vision i Sörmland, var en av dem.

– Via Region Västmanland fick vi idén att använda overhead-papper. Sen behövde vi något för att fästa papprena i och vi började först använda gummisnoddar. När de tog slut gick vi över till resårband som någon hade köpt i matvaruhandeln. Annat vi använde var dubbelhäftande tejp.

Skickade ut 500 visir

Efter dagens slut hade 500 visir gjorts.

– Vi trevade oss fram i början, men sen effektiviserade vi arbetet genom att göra olika stationer i produktionsledet. Till slut började vi skämta om att vi skulle ta patent på vår prototyp, säger Pernilla Lind.

Visiren har sedan dess skickats från Eskilstuna till andra kommuner.

– Vi skickade 200 till sjukhus i Nyköping och 100 till Katrineholm, och så till alla vårdcentraler. Vi fick höra från personal att de var lite svåra att tvätta av. De hade inte förstått att det här var engångsutrustning och tänkte att de var så pass välgjorda att de kunde användas fler gånger. Det var jättekul att få den feedbacken, säger Pernilla Lind.

Tusentals beställningar

Arbetet fortsattes i lördags och då gjordes ytterligare 470 skyddsvisir och ungefär lika många tillverkades under måndagen. Beställningen som gruppen har fått är 5 000 stycken i slutändan.

Efter att Expressen uppmärksammat visirproduktionen har andra, både personal och allmänhet hört av sig och erbjudit sig att hjälpa till.

– Det känns jättebra att kunna göra något när vi som har vanliga jobb vet att sjukvården sliter. Vi hjälper till med det vi kan, säger Pernilla Lind.


Relaterade artiklar