Utveckling

Vilka äter upp er skit?

2 december 2019

I Rättviks kommun används bakterier i städningen. Lena Frid-Linder, städchef, berättar varför.

– Det gör våra specialdresserade bakterier, som jag brukar kalla dem. Vi städar alltså med bioteknik. Rengöringsmedlen består av bakteriekultur gjord av fermentationsextrakt som är en slags biomassa skapad av jästbakterier, har jag läst och fått förklarat för mig.

Hur funkar det?

– Bakterierna innehåller olika typer av enzymer som är specialiserade på olika typer av städning. Vissa tar bort fett och hudavlagringar och används bäst i till exempel duschutrymmen, medan andra tar bort urin och lukter. Gemensamt är att de äter upp fettsyrornas kolkedjor, alltså smutsen, tills det inte finns något kvar att äta. Bakterier som åker ner med sköljvattnet i avloppet fortsätter att rena ända till reningsverket där de självdör efter ungefär en vecka.

Vad är vitsen jämfört med vanliga skurmedel?

– Det blir renare. När man exempelvis våttorkar en yta, så blir det ju alltid fukt kvar, och där finns också smuts. Om rengöringsmedel med bakterier används så ligger ju även bakterierna kvar i fukten och äter upp smutsen. Dessutom är det miljövänligare – det är samma bakteriekultur som i yoghurt – och är helt ofarlig för både människor och djur. Mina medarbetare säger att de har mindre problem med torra händer och stick i ögon och näsa. Hanteringen blir också enklare eftersom flaskorna är mindre.

Vem kom på idén att städa med bakterier i kommunen?

– Det gjorde jag när vi var på en golvvårdsutbildning, där de hade olika produkter att testa. Jag blev intresserad och testade på våra två största skolor. Det fungerade så bra, så nu städar vi med bioteknik i 95 procent av kommunens alla lokaler.

Något särskilt man måste tänka på?

– Eftersom det är levande organismer så är det superviktigt att blanda ut med rätt mängd vatten. Om det är för mycket medel i förhållande till vattnet så blir bakterierna slöa av att de är för många. De blir också trötta om vattnet är för varmt.

Lena Frid-Linder

  • Titel: Städchef och tillförordnad kostchef.
  • Arbetsplats: Städ­enheten, Rättviks kommun.
  • Intressen: Resor, djur och träning.
  • Om att städa hemma: Jag tycker jättemycket om det. Folk tycker väl jag är knäpp, men nystädat är bästa känslan, ­särskilt i badrummet.

Bioteknik

  • Bioteknik är en kombination av biologi och teknik, som i korthet innebär användning av celler eller delar av celler, så som enzymer och DNA, i tekniska lösningar.
  • Bioteknik utgör en av de fyra så kallade möjliggörande teknologier som ska bidra till att lösa samhällsutmaningar inom till exempel hälsa, klimat och energi.
  • En del av forskningen kring bioteknik rör exempelvis miljövänliga drivmedel och utveckling av nya läkemedel för sjukdomar som det i dag inte finns någon bot för.
  • Biotekniken fick sitt stora genombrott i samband med lanseringen av penicillinet i början av 1940-talet.

Källa: Wikipedia, Vinnova och Lunds tekniska högskola


Relaterade artiklar