Miljö

Parker tar hand om extremregnet

2 december 2019

Allt fler kommuner förbereder sig för extremregn till följd av det förändrade klimatet. I södra Malmö tar två skyfallsanpassade parker hand om ­överskottsvatten.

På en enda förmiddag 2014 föll 120 millimeter regn – två månaders nederbörd – över Söderkulla i södra Malmö. Topografin i området, den leriga Skånejorden och ett dagvattensystem anpassat för mer normala regnmängder gjorde att vattnet inte rann undan. I stället steg det en halvmeter upp på bottenvåningen i människors bostäder.

– Beslutet att göra en skyfallsplan för området fattades snabbt men genomförandet tog några år eftersom vi måste testa olika lösningar, berättar Caroline Larsson, projektledare på fastighets- och gatukontoret.

Nu har marknivån i Söderkulla- och Fosietorpsparkerna sänkts med upp till en meter. När extremregn faller och dagvattnet sprutar upp ur gatubrunnarna styrs det om till sänkorna i stället för att hamna i folks kök och vardagsrum. Parkerna kan magasinera 7 000 kubikmeter i väntan på att det blir ledigt i vattenledningsnätet.

– Vi ha gjort lite mjukare markmodelleringar av aktivitetsytor och bollplaner så att det ser naturligt ut och vi har sparat i stort sett alla stora träd, säger Caroline Larsson.

Något skyfall som det 2014 har man inte haft igen.

– Men alla scenarier säger att det kommer.


Relaterade artiklar