Arbetsmiljö

Hanterar 6 000 elsparkcyklar

23 september 2019

Hallå där, Johan Sundman, projektledare på trafikkontoret i Stockholms stad, som fått 6 000 elsparkscyklar och kontakter med sex uthyrningsföretag på sitt bord.

Ägnar du mycket tid åt elsparkcyklarna?

– Ja, en hel del. Det finns en tydlig vilja från politikerna att detta är något bra för medborgarna. Men de ser också att det finns problem och vår uppgift är att hantera dem så gott det går.

Vad är det för problem?

– Att elsparkcyklarna ställs lite här och där. Men vi har fått till en riktigt bra överenskommelse som går ut på att uthyrningsföretagen ska flytta cyklarna högst två timmar efter att vi sagt till att de står felparkerade.

Är det många som hör av sig?

– Ja, folk messar och mejlar till vår synpunktsportal. Just nu är det 25 procent beröm och 75 procent klagomål. Man klagar både på hur fordonen parkeras och hur de körs. Fast det senare är en polisiär fråga.

Vad tycker du själv?

– Jag har bara provkört men jag vet många som använder elsparkcykel för att ta sig den sista biten till jobbet. De är ett jättebra komplement till kollektivtrafiken och kan göra buss- och t-baneresor mer attraktiva.

Ser du några användningsområden i jobbet för stadens anställda?

– Ja, definitivt – under sommarhalvåret och om du inte har mer bagage än en ryggsäck. Till exempel inom hemtjänsten som ofta har problem att hitta parkering för sina bilar.


Relaterade artiklar