• På kort tid gick Enas Al-Nuaimi från praktikant till fast anställd som systemingenjör på Luleå Energi.

Karriär

Energiuppropet gav fast jobb

9 april 2019

Energiuppropet blev vägen till fast jobb för Enas Al-Nuaimi. Nu jobbar hon som systemingenjör på Luleå Energi.

Hur hitta nya talanger och samtidigt öka mångfalden på arbetsplatsen? För Luleå Energi stavades lösningen Energiuppropet. För Enas Al-Nuaimis del ledde det till ett fast jobb som systemingenjör.

– Det har betytt mycket att de tog emot mig med öppna armar, säger hon.

Energiuppropet är arbetsgivarorganisationen Sobonas och branschens satsning för att säkra framtidens kompetensförsörjning. Genom att gå med i uppropet förbinder sig företaget att ta emot nyanlända praktikanter och bland annat ordna handledarutbildningar.

Sedan Luleå Energi hoppade på tåget 2017 har man tagit emot tre praktikanter. En av dem är Enas Al-Nuaimi, som flyttade från Irak tillsammans med sin man och två pojkar för nio år sedan.

I Bagdad hade hon utbildat sig till civil­ingenjör, men hon hade inga stora förhoppningar om att språkkunskaperna skulle räcka till ett jobb i Sverige.

– Nej, absolut inte. De första åren tog jag hand om barnen. För att få möjlighet att utveckla språket och komma in på arbetsmarknaden sökte jag mig till Luleå Energi, berättar hon.

Det började med en två månaders praktik inom ramen för Energiuppropet då hon jobbade med att utveckla fjärrvärmenätet. Därefter blev hon erbjuden en projektanställning som snabbt förvandlades till en fast tjänst som systemingenjör.

– Jag trivs jättebra. Jag har varierande arbetsuppgifter. Språket är fortfarande svårt, men det går att lösa med hjälp av mina kolleger, säger Enas Al-Nuaimi.


Relaterade artiklar