• Stora pensionsavgångar och brist på fastighetstekniker gjorde att tre kommunala bostadsbolag i Stockholm startade en gemensam utbildning.

Utbildning

”Hälften fick jobb direkt”

9 april 2019

För ett år sedan drog tre kommunala bostadsbolag i Stockholm igång en gemensam utbildning för personer som vill jobba med fastighetsservice. Mycket tyder på att en ny utbildning startar efter sommaren.

– Det var väldigt lyckat. Av femton elever fick ungefär hälften jobb direkt när utbildningen var slut, säger Therese Kjellgren, HR-chef på Familjebostäder.    

Pensionsavgångar, nybyggnationer och svårigheter att hitta framtidens fastighetstekniker. Det var anledningarna till att Familjebostäder, Svenska Bostäder, Stockholmshem tillsammans med Yrkesakademin och Arbetsförmedlingen startade en utbildning för dem som vill arbeta med fastighetsservice.

Syftet med utbildningen var inte bara att få fler kompetenta medarbete till branschen, utan också att skapa möjligheter för människor som i dag står utanför arbetsmarknaden eller vill byta inriktning.

Nästan 30 procent av personalen i fastighetsbranschen beräknas gå i pension inom de närmaste tio åren. Enligt Arbetsförmedlingen är det mycket goda jobbprognoser för utbildade fastighetstekniker.

Finns det planer på en köra igång en ny utbildning?

– Ja, innan sommaren ska vi bestämma om det blir en fortsättning. Alla tre bostadsbolag är positiva så det ser ljust ut, säger Therese Kjellgren.


Relaterade artiklar