• ”Jag får ta smällen”, säger Carina Westberg om kombinationen låg lön och snabb återbetalning av studielån.

Utbildning

Dyrt att skola om sig

13 augusti 2018

Många utbildar sig till medicinska sekreterare sent i livet. Men det kan bli tufft att betala tillbaka studielånen.

Det ska vara enkelt att skola om sig senare i livet, signalerar makthavarna. Och andelen 45-åringar eller äldre som påbörjar en utbildning till medicinsk sekreterare är större jämfört med övriga YH-utbildningar i snitt, enligt Myndigheten för yrkeshögskolan.

Carina Wessberg, 52, gillar struktur, ordning och reda, och är en av dem. Hon fick jobb på ögonmottagningen på Varbergs sjukhus direkt efter examen nu i maj.

Men ekonomisk har karriärbytet inte varit lika enkelt för Carina Wessberg. Orsaken är CSN:s återbetalningskrav av studielån för äldre. Reglerna säger nämligen att hela lånet ska vara återbetalt när man fyllt 60. För Carina Wessberg betyder det att hon ska betala nästan 2 500 kronor i månaden i åtta år – med en lön på 23 000 kronor.

– Jag klarar det enbart för att jag är sambo. Det känns väldigt ledsamt och surt, säger Carina Wessberg, som menar att en omskolning varit tvungen.

– Alternativet, om jag hade stannat kvar i mitt tidigare jobb inom industrin, med tre-skift, hade jag blivit sjukskriven.

Enligt CSN går det dock att ansöka om att skjuta fram återbetalningen till 65 eller till och med 68 års ålder. Om lånet fortfarande inte är löst tills dess kan det komma att skrivas av.


Relaterade artiklar