• Robert Eder, enhetschef i Karlstads kommun.

Arbetsmiljö

"Vi blir bättre tillsammans"

26 oktober 2017

Vad tyckte du om aktivitetsbaserade kontor innan det infördes på din arbetsplats?

– Jag var väldigt positiv, det har nog med min läggning att göra. Jag gillar förändring och hade inga negativa tankar överhuvudtaget.

Fortfarande lika positiv?

– Ja, det är jag faktiskt. Nu har jag 300 arbetskamrater i hela huset och vi pratar över förvaltningsgränserna och skapar utveckling tillsammans för Karlstadsborna. Vi arbetar betydligt bättre tillsammans än när vi satt i egna rum.

Inga nackdelar?

– Jo, det är väldigt styrt vad vi får och inte får göra i själva huset. Om man vill pynta med en växt eller inreda på ett personligt sätt är det blankt nej eftersom det ska vara en viss struktur och inredning på varje enhet. Mig gör det inget, men jag vet att andra upplever det som ett problem.

Hur är det att vara chef i ett flexibelt kontor?

– Man har närmare till sina medarbetare och får bättre koll på vad som händer i verksamheten. Den öppna miljön underlättar mitt jobb. Om jag behöver ha ett känsligt samtal med en medarbetare går vi till ett enskilt rum där vi kan stänga dörren, här hittar man alltid sådana rum.

Har du koll på hur dina medarbetare trivs?

– Arbetsmiljön är något vi pratar om hela tiden och jag har aldrig hört några klagomål. Om det fanns ett missnöje skulle jag veta om det.

Hur lyder ditt råd till andra som funderar på aktivitetsbaserat kontor?

– Börja med en ordentlig omvärldsorientering, gör studiebesök och en ordentlig förstudie. Det är viktigt att få med sig medarbetarna så lyssna på deras frågor, farhågor, behov och önskemål. Alla kommer inte bli nöjda, men det är viktigt att förbereda sig så grundligt som möjligt.

ROBERT EDER, TEKNIK- OCH FASTIGHETSFÖRVALTNINGEN I KARLSTADS KOMMUN.

Yrke: Enhetschef.
Arbetsplats: Teknik- och fastighetsförvaltningen i Karlstads kommun.
Arbetade tidigare i: Eget rum.
+ : Lättare att skapa möten, nätverkandet underlättas.
– : Hög ljudnivå, blir störd av andras telefonsamtal.


Relaterade artiklar