• ”Arbetsgivaren tar väldigt lätt på vår kompetens. Den tvååriga utbildningen bör gälla” säger vårdadministratören Therese Kågemyr. Här med kollegan Nina Lahtinen.

Utbildning

Snabbkurs ska lösa kris

30 maj 2017

Vision i Region Östergötland riktar kritik mot en kort utbildning av medicinska sekreterare.

Till hösten startar en ettåring utbildning med 15 till 20 platser som riktar sig till redan anställd personal i region Östergötland. Tanken är att lösa bristen på medicinska sekreterare och beta av de växande journalhögarna.

– Vi har ett antal duktiga medarbetare med administrativ kompetens som inte har formell kompetens att skriva journaler som nu ska få det, säger HR-direktör Zilla Jonsson.

Men Visions avdelningsordförande i Region Östergötland, Lotta Dahl, är kritisk.

– Det skapar rivalitet i yrkesgruppen och det blir en klyfta i kompetens mellan de snabbutbildade och de andra, säger hon.

Hon får medhåll av läkarsekretaren Nina Lahtinen på Linköpings universitetssjukhus.

– Det sänker statusen på yrket att bara slänga in en ettårig yrkesutbildning. Det finns ju fler yrkesgrupper där det är brist, men man snabbutbildar till exempel inga sjuksköterskor, säger Nina Lahtinen.

Men arbetsgivaren har inga planer på att stoppa snabbutbildningen.

– Man måste förstå proportionerna i detta. Det handlar om 15 till 20 personer och vi gör det här vid ett enstaka tillfälle. Jag kan inte se hur dessa personer skulle kunna devalvera yrket, säger Zilla Jonsson.

I dagsläget är det oklart vad de som utbildas kommer att få för titel eller hur lönen kommer att påverkas.


Relaterade artiklar