Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar.

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Medlemsavgift

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella inkomstuppgifter om dig.

Som ny medlem är de tre första månaderna gratis. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle.

Om du är under 30 år när du blir medlem betalar du i stället 100 kronor för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Om du uppdaterat ditt studentmedlemskap till ett yrkesverksamt medlemskap betalar du också bara 100 kronor i medlemsavgift för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Försäkringar

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag Vision har avtal med.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag Vision har avtal med. Detta förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Vision ingriper inte i händelser eller tvister som inträffade innan du lämnade in din ansökan om medlemskap.

 

 

  • Veronica Magnusson, Kajsa Asplund och  Palle Lundberg
    Veronica Magnusson, Kajsa Asplund och Palle Lundberg

Hur vinner välfärden talangjakten på arbetsmarknaden?

2023-02-10

Konkurrensen på arbetsmarknaden om kompetent personal kommer att intensifieras de kommande tio åren. Det konstaterade SKR:s vd under Visions Midvintermingel. Vikten av en god arbetsmiljö och bra ledarskap lyftes fram som nyckelfaktorer för att locka medarbetare att söka sig till välfärden.

– Välfärdens jobb beskrivs ofta i tunga ordalag. Att det är stressigt och slitigt. Men välfärdens jobb är i grunden fantastiska, meningsfulla och viktiga. Vi behöver att de allra bästa talangerna söker sig till och stannar i välfärdsjobben. Bristen på personal drabbar hela samhället. 

Så inledde Veronica Magnusson, förbundsordförande på Vision, ett panelsamtal vid årets Midvintermingel med fokus på kompetensförsörjningen inom välfärden. Enligt beräkningar behöver minst 500 000 personer börja arbeta inom sektorn till 2030. Det motsvarar cirka 55 procent av alla de som kommer ut på arbetsmarknaden under den tiden.  

Balans, bra ledarskap och arbetsglädje 

Konkurrensen om kompetensen kommer med andra ord att vara stenhård – så hur kan arbetsgivare inom välfärden göra sig mer attraktiva för att vinna de nya talangerna? 

– I forskningen ser vi en del större trender som arbetsgivarna behöver ta hänsyn till. Balansen mellan arbete och fritid, den så kallade work life balance, blir allt viktigare för medarbetare generellt. Man vill också känna autonomi över sitt arbete och ha frihet att fatta beslut. Att den egna kompetensen erkänns och nyttjas i stället för att fastna i ett lövverk av regelverk, berättade Kajsa Asplund, psykolog och doktor i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm.  

Vikten av en god arbetsmiljö där man känner sig sedd och uppskattad, känner glädje på jobbet och har en coachande chef lyftes också som viktiga framgångsfaktorer.  

– Medarbetare ska få jobba med det de är utbildade för och inte fastna i svår administration. Vi behöver avkrånglifiera offentlig verksamhet, och det är något vi kommer att sätta fokus på framöver, sa Palle Lundberg, vd för Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). 

Den auktoritära chefens tid är förbi

Synen på hur en chef ska vara har också förändrats och idag visar forskning att man vill ha en chef som lyssnar, visar uppskattning, låter dig ställa frågor och coachar dig att utvecklas på jobbet. Men för att det ska bli verklighet krävs rätt förutsättningar.

– Vi behöver ha en bättre urvalsprocess för chefer och satsa på att skapa organisatoriska förutsättningar för att de sedan kan lyckas. Vi ska förenkla styrningen så att uppdraget att vara chef blir enklare, menade Palle Lundberg. 

Meningsfullheten en attraktionskraft 

Men allt är inte becksvart, välfärdens medarbetare tycker i hög uträckning om sina jobb och upplever dem som meningsfulla. Sammanhållningen är stark och man trivs med sina kollegor.

– Men vi får inte luta oss tillbaka och tro att det räcker. Vi måste få de andra delarna på plats, sade Palle Lundberg. 

Vision driver frågan

Vision jobbar varje dag för att chefer och medarbetare i välfärden ska ha det bra på jobbet. Att man har tillräckligt många kollegor och därför en rimlig arbetsbelastning, att man får den kompetensutveckling som behövs, att man har en bra lön, och att man inte – under några omständigheter – utsätts för hot eller våld på jobbet.

– Din hudfärg, den du älskar, så som du vill uttrycka din identitet ska aldrig begränsa dina möjligheter att utvecklas på jobbet, avslutade Veronica Magnusson. 

Nyheter

Till arkivet

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss