Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar.

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Medlemsavgift

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella inkomstuppgifter om dig.

Som ny medlem är de tre första månaderna gratis. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle.

Om du är under 30 år när du blir medlem betalar du i stället 100 kronor för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Om du uppdaterat ditt studentmedlemskap till ett yrkesverksamt medlemskap betalar du också bara 100 kronor i medlemsavgift för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Försäkringar

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag Vision har avtal med.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag Vision har avtal med. Detta förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Vision ingriper inte i händelser eller tvister som inträffade innan du lämnade in din ansökan om medlemskap.

 

 

  • Kollegor samtalar.

Extra tuff situation väntar chefer i årets lönerevision

2023-02-01

Att vara chef kan vara en ansträngd situation, inte minst när omvärlden skakar och många medarbetare oroar sig för framtiden. Årets lönerevision spås bli extra tuff för chefer eftersom lönerna på de flesta håll inte följer samma takt som samhällets prisökningar vilket kan leda till frustration hos medarbetarna. Chef Direkt delar med sig av sina bästa chefstips inför stundande avtalsrörelse!

Redan under hösten 2022 märkte Chef Direkt att chefers psykosociala arbetsmiljö blev mer pressad.

– Vi har fått många telefonsamtal om att chefer behöver hantera frågor om ekonomi, höga priser, inflation och ett oroligt världsläge. Dessa frågor förväntas öka nu när lönerevisionen drar igång under januari, berättar Agnes Rolka, Facklig och arbetsrättslig rådgivare på Chef Direkt.

Att diskutera lön med sina medarbetare är generellt ingen lätt uppgift. När det dessutom råder osäkra tider förväntas många medarbetare ställa högre krav på höjd lön i årets lönerevision. Samtidigt står många arbetsplatser i kommuner och regioner inför omorganisationer och besparingar vilket gör läget ännu mer spänt.

– Till att börja med så tycker vi att alla chefer ska ställa krav på organisationen att de ska ge riktlinjer kring lönerevisionen till sina chefer. Det är viktigt att högsta ledningen tar sitt ansvar så att alla vet hur de ska hantera den ansträngda situationen. Sedan är det bra att i god tid informera medarbetarna om hur läget ser ut, så att alla vet vad som ska hända och varför. Då kan medarbetarna ha rimliga förväntningar på löneförhandlingen, säger Agnes Rolka.

Motivera tydligt

När du och medarbetarna väl kommer till förhandlingsbordet gäller det att vara tydlig i motiveringen så att medarbetaren förstår varför hen får den här lönen. Även om vi befinner oss i en ansträngd situation så är det fortfarande individuell lönesättning som gäller, påminner Agnes.

– Lönen motiveras utifrån prestation och arbetsresultat och här gäller det att hitta konkreta argument. Jag avråder från att säga att ”jag vill ge dig högre lön men jag fick inte”, eftersom det ändå är du som chef som behöver motivera lönen du sätter.

Vad som är en lyckad förhandling är en ytterst subjektiv upplevelse. Det viktiga är att medarbetaren förstår varför hen har fått sin nya lön. Målet är att alla ska känna att det finns en tydlig koppling mellan den nya lönen och prestationen.

– Förhoppningsvis leder det till att medarbetaren känner att prestationen spelar roll och att det lönar sig att vara fortsatt engagerad. Att det finns en förståelse för hur lönen motiveras och att det finns en tydlighet framåt är det jag tycker är det allra viktigaste under en löneförhandling. Det är skönt både för arbetstagare och arbetsgivare om man kan landa i en sådan känsla.

Skapa forum och be om stöd

Trots tydliga motiveringar kommer alla med stor sannolikhet inte att bli nöjda med sina löner och då är det viktigt som arbetsgivare lyssna och bry sig.

– Skapa forum där alla medarbetare kan lyfta eventuella synpunkter. Be din chef eller HR om stöttning om situationen blir ansträngd. Kom ihåg att det handlar om din arbetsmiljö också eftersom chefer har samma rättigheter som alla andra anställda. Din chef ansvarar i slutändan för att ge dig rätt verktyg för att hantera situationen och ditt arbete på bästa sätt och det är viktigt att komma ihåg.

Som chef är det lätt att känna sig ensam i sin roll. Därför är Chef Direkt ett bra stöd att använda för att ventilera olika frågeställningar med någon helt oberoende. På Chef Direkt jobbar flera oberoende rådgivare med att svara på chefers frågor.

– Alla frågor är välkomna och vi resonerar tillsammans kring olika scenarion. Det kan vara värdefullt att prata med någon utomstående eftersom vi inte är präglade av vad som händer på arbetsplatsen och därför kan se saker ur ett annat perspektiv, avslutar Agnes Rolka.

Agnes bästa tips till chefer inför kommande löneförhandling:

  1. Ställ krav på organisationen att de ska ge riktlinjer till sina chefer. Det är viktigt att högsta ledningen tar sitt ansvar så att alla chefer får rätt verktyg att hantera den ansträngda situationen.

  2. Informera medarbetarna i god tid om läget, så att alla vet vad som ska hända och varför. Det leder till att medarbetare kan ha rimliga förväntning på årets lönerevision.

  3. Var mycket tydlig i din motivering om lönesättning så att medarbetaren förstår varför hen får den här lönen. Det ska finnas en tydlig koppling mellan den nya lönen, prestation och arbetsresultat.

  4. Skapa forum och utrymmen där dina medarbetare kan lyfta eventuella synpunkter. Alla kommer säkert inte vara helt nöjda med sina nya löner och då är det viktigt att arbetsgivare bryr sig och lyssnar.

  5. Be din chef eller HR om stöttning om situationen blir väldigt ansträngd. Kom ihåg att det handlar om din arbetsmiljö också. Chefer har samma rättigheter som alla andra anställda och din chef har det yttersta ansvaret för att ge dig rätt förutsättningar. 


Text: Sofie Lundmark

Nyheter

Till arkivet

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss