Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar.

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Medlemsavgift

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella inkomstuppgifter om dig.

Som ny medlem är de tre första månaderna gratis. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle.

Om du är under 30 år när du blir medlem betalar du i stället 100 kronor för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Om du uppdaterat ditt studentmedlemskap till ett yrkesverksamt medlemskap betalar du också bara 100 kronor i medlemsavgift för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Försäkringar

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag Vision har avtal med.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag Vision har avtal med. Detta förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Vision ingriper inte i händelser eller tvister som inträffade innan du lämnade in din ansökan om medlemskap.

 

 

Webbinarier för dig som kan byta pensionsavtal

2023-04-19

Är du en av de medarbetare inom kommun och region som ligger kvar i pensionsavtalet KAP-KL men som fått erbjudande att gå över till AKAP-KR? Då har du möjlighet att ta del av ett webbinarium med efterföljande livechatt där du kan få svar på dina frågor inför valet.

Under 2022 nådde Vision en stor framgång när vi kom överens med arbetsgivaren om ett reviderat pensionsavtal (AKAP-KR) med en höjning av avsättningarna till pensionen med 1,5 procent för medarbetare inom kommun och region. Vid övergången gäller lite olika saker beroende på hur gammal du är och vilken lön du har.

Det gäller för dig som:

Är född 1986 eller senare

Du omfattades redan före årsskiftet 2022/2023 av AKAP-KR (tidigare benämnt AKAP-KL). Från och med 1 januari 2023 får du högre avsättningar med 1,5 procent vilket ger totalt sex procent på lönedelar upp till brytpunkten på 7,5 inkomstbasbelopp (46 438 kronor i månaden år 2023) samt 31,5 procent på lönedelar över brytpunkten. Det gäller även dig som är född före 1986 men som tidigare gjort ett val att omfattas av AKAP-KL.

Är född 1958 – 1985 med en fast lön upp till 44 375 kr

Du som är född mellan 1958–1985 med en fast lön upp till 44 375 kronor per den 31 december 2022 och saknade ett förmånsbestämt intjänande till ålderspension per den 31 december 2022, förs över från KAP-KL till AKAP-KR och får högre pensionsavsättning med 1,5 procent vilket ger totalt sex procent från och med den 1 januari 2023.

Om du senare uppnår en inkomst över brytpunkten på 7,5 inkomstbasbelopp får du en avsättning på totalt 31,5 procent för lönedelar över brytpunkten. Du omfattas också av övergångsbestämmelser som därutöver kan ge dig extra avsättning om du uppnår en inkomst över brytpunkten under något av åren fram till och med 2026.

Är född 1958 – 1985 och antingen hade en fast lön över 44 375 kr

Du som är född mellan 1958–1985 och antingen hade en fast lön över 44 375 kronor den 31 december eller ett förmånsbestämt intjänande till ålderspension den 31 december 2022 omfattas av övergångsbestämmelser som gör att du även efter årsskiftet 2022/2023 fortsätter att omfattas av KAP-KL. Det gäller även dig som är tjänstledig från din anställning i kommunal sektor, oavsett orsak till tjänstledigheten.

Du kan välja

I april–31 maj 2023 kommer du som tillhör den här gruppen att ha möjlighet att välja att i stället omfattas av AKAP-KR med extra pensionsavsättningar. Du bör ha fått information om detta från din arbetsgivare. 

Ta del av partsgemensam information nedanför och anmäl dig gärna till ett webbinarium där du också kommer att ha möjlighet att ställa frågor via en livechatt till förbundens pensionsexperter. 

Är född 1957 eller tidigare

Du som är född 1957 eller tidigare fortsätter omfattas av KAP-KL.

Webbinarier och livechatt

Under april och maj hålls tre webbinarier med efterföljande livechatt om valet mellan att stå kvar i KAP-KL eller att byta till AKAP-KR. Samma innehåll varje gång så välj det tillfälle som passar dig bäst. 

24 april kl 16–18 
Anmäl dig till 24 april

9 maj kl 16–18
Anmäl dig till 9 maj

24 maj kl 16–18
Anmäl dig till 24 maj

Partsgemensamt informationsmaterial

Hos OFR finns mer informationsmaterial om de olika pensionsavtalen och valet.

Samlad info om nyheterna i pensionsavtalen (ofr.se)

Podd med Visions pensionsexpert

Sari Wonsell från Vision gästade avsnitt 194 av minPensionsPodden där hon berättar mer om valet.

Ep 194: Om det nya i avtalet för kommun och region

Nyheter

Global rights index 2024 - Fortsatta kränkningar av mänskliga rättigheter i arbetslivet globalt

12 juni släpptes Global Rights Index, världsfacket IFS årliga rapport. Rapporten kartlägger hur mänskliga rättigheter i arbetslivet respekteras i 151 granskade länder.  i förrgår kl 23:01

-

Chefens semester – vad gäller?

Som chef omfattas du av samma regler som dina anställda när det kommer till semester – men många chefer känner ändå att de måste vara ständigt tillgängliga. Här får du råd om hur du kan göra för att också du ska kunna koppla av under sommaren.  för 3 dagar sedan

Chefers förutsättningar viktiga för att minska stressrelaterad sjukfrånvaro i välfärden

De senaste 13 åren har det skett en femdubbling av de stressrelaterade sjukfallen, och flest är de inom välfärden. Det visar en rapport som Facken i välfärden, däribland Vision, har tagit fram. Förutom stort mänskligt lidande orsakar sjukskrivningarna stora kostnader för kommuner och regioner: 51,4 miljarder kronor bara för år 2023. Insatser måste ske så att chefer och skyddsombud kan komma till bukt med arbetsmiljön inom välfärden.  i förrgår kl 07:59

-

Ny rapport: Sjukfrånvaron i välfärden har ökat kraftigt

De senaste 13 åren har det skett en femdubbling av de stressrelaterade sjukfallen, och flest är de inom välfärden. Det visar en rapport som Facken i välfärden, däribland Vision, har tagit fram. Förutom stort mänskligt lidande orsakar sjukskrivningarna enorma kostnader för kommuner och regioner: 51,4 miljarder kronor bara för år 2023.  i förrgår kl 07:56

Till arkivet

Skillnaden på AKAP-KR och KAP-KL

KAP-KL och AKAP-KR är två likvärdiga pensionsavtal men som bygger på två olika principer för hur du tjänar in din tjänstepension.

AKAP-KR (tidigare AKAP-KL) är ett helt avgiftsbestämt pensionsavtal. Det innebär att arbetsgivaren löpande under din anställning sätter av pengar motsvarande en viss procentsats av din lön till en pensionsförsäkring. Storleken på pensionen beror med andra ord på din lön under hela anställningstiden och hur väl kapitalet förräntas.

KAP-KL består av både avgiftsbestämda och förmånsbestämda delar. Det förmånsbestämda intjänandet gäller för lönedelar över brytpunkten 7,5 inkomstbasbelopp. Det innebär i korthet en pensionsutfästelse (en andel av lönen) där pensionens storlek beror på lönen i slutet av anställningen och din anställningstid.

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss