Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar.

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Medlemsavgift

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella inkomstuppgifter om dig.

Som ny medlem är de tre första månaderna gratis. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle.

Om du är under 30 år när du blir medlem betalar du i stället 100 kronor för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Om du uppdaterat ditt studentmedlemskap till ett yrkesverksamt medlemskap betalar du också bara 100 kronor i medlemsavgift för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Försäkringar

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag Vision har avtal med.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag Vision har avtal med. Detta förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Vision ingriper inte i händelser eller tvister som inträffade innan du lämnade in din ansökan om medlemskap.

 

 

  • Leende kvinna som dricker ett glas vatten och äter ett äpple på jobbet

Hur får man ledigt på klämdagar?

2023-04-24

Har du vänner som är lediga på så kallade klämdagar? Och kanske har de dessutom halvdag på dag innan röd dag? Använd Vision på din arbetsplats och förhandla för att även ni ska få ledigt!

Kristi himmelsfärds dag som är en röd dag infaller i år på torsdagen den 18 maj. Det betyder att fredagen den 19 maj är en så kallad klämdag. Även dagen före nationaldagen är inklämd mellan två röda dagar i år och är därför ledig för vissa.

Röda dagar och helgdagar 2023

Vad är en klämdag?

En klämdag är en vanlig arbetsdag som infaller mellan två röda dagar eller mellan en röd dag och en annan arbetsfri dag (till exempel en lördag).

Ledighet på klämdagar är inget som är reglerat i Visions centrala kollektivavtal, utan det bestäms lokalt. Vissa har möjlighet att ta semester, andra behöver jobba som vanligt (till exempel på grund av tillgänglighet för brukare) – och vissa lyckostar har arbetsfritt med lön. För att veta vad som gäller på din arbetsplats kan du höra med din arbetsgivare eller dina fackliga ombud.

När har man halvdag?

På vissa arbetsplatser har man kommit överens om att alla eller utvalda dagar som infaller innan en röd dag är halvdagar, till exempel dagen före Kristi himmelsfärds dag eller långfredagen. Det innebär alltså att man bara jobbar halva ordinarie arbetstiden den dagen.

Hur får vi halvdagar hos vår arbetsgivare?

Har ni varken lediga klämdagar eller halvdagar på arbetsplatsen? Då kan det vara en bra facklig fråga att ta upp med arbetsgivaren i en så kallad intresseförhandling. Lokala förutsättningar och er typ av verksamhet påverkar också möjligheterna.

Så här kan du göra

  • Ta kontakt med din lokala styrelse och hör om de har haft en dialog med arbetsgivaren om kläm- och halvdagar.
  • Föreslå till styrelsen att de kan driva en intresseförhandling med arbetsgivaren.
  • Engagera dig gärna själv och hjälp till att ta fram underlaget. I en intresseförhandling är det viktigt att strukturera upp sina argument och visa på värdet även för verksamheten.

Intresseförhandling

Exempel på argument du kan använda

  • Stress är en allt vanligare källa till ohälsa i arbetslivet. Extra lediga dagar kan öka möjligheten till återhämtning och på så sätt minska den skadliga stressen.
  • Välfärden står inför stora utmaningar att rekrytera tillräckligt med personal. Att erbjuda förmåner såsom ledigt på klämdagar kan locka fler till att vilja jobba hos er.
  • Många andra arbetsplatser har redan lösningar för ledighet på vissa dagar. Titta gärna på hur det ser ut på andra likvärdiga arbetsplatser och för fram det som argument.

Nyheter

Till arkivet

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss