Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Mer om medlemskapet

Gå med i a-kassan

Mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

SMS:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar.

Visions stadgar 

Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Medlemskap i A-kassan

Kom ihåg att ansöka om medlemskap i A-kassan.

A-kassan Vision

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Vikten av att vara med i rätt fackförbund

Att välja fackförbund kan kännas svårt. Relevanta frågor att ställa sig är vilket förbund som bäst tar tillvara dina intressen och kan erbjuda stöd i arbetslivet. I din organisationsrätt ingår att du kan välja vilket fackförbund du vill men förbundet ska enligt sina stadgar organisera den yrkeskategori inom den sektor du är verksam. Det finns också nackdelar med att vara med i ett förbund som inte organiserar din yrkesgrupp eller förhandlar ditt kollektivavtal.

Den viktigaste skillnaden är mellan ett arbetarförbund och ett tjänstemannaförbund. Vision organiserar och förhandlar för tjänstemän, även chefer, som leder, utvecklar och administrerar välfärden inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplade till välfärden, till exempel ett vårdbolag och friskolor.

Arbetsuppgifter styr facktillhörighet

Hur ett yrke definieras har vanligtvis med arbetsuppgifterna att göra. Det är därför det du arbetar med – inte titeln – som avgör vilket kollektivavtal som gäller dig och vilket förbund det är bäst för dig att vara med i.

Om du till exempel arbetar med administration eller jobbar som socialsekreterare i kommunen så är du tjänsteman.

Nackdelar med att vara felorganiserad

Om du är medlem i ett förbund som inte förhandlar med arbetsgivaren om villkor och lön för din yrkesgrupp finns det stora nackdelar.

Om Vision inte har kollektivavtal med din arbetsgivare kan vi bland annat inte åberopa brott mot kollektivavtal i en tvist med arbetsgivaren, till exempel om arbetsgivaren inte skulle betala ut övertidsersättning eller betala felaktig föräldralön.

Du får också begränsat inflytande i beslut som rör din arbetsplats om du inte är med i den organisation som tecknar avtal för din befattning.

Gränsdragningar och konkurrens

Inom den sektorn som Vision är verksamma har vi tecknat gränsdragningsavtal med en del andra fackförbund om hur vi ska samarbeta. Vi har sådana avtal med bland andra Unionen, Kommunal, Scen & Film, SJF och Lärarförbundet.

Det finns också konkurrerande fackförbund för tjänstemän inom välfärden där Vision inte har något samarbets- eller gränsdragningsavtal. Det innebär att det då råder fri konkurrens om att värva medlemmar.

Vision är ett av de starkaste förbunden inom våra branscher. Vi erbjuder dessutom ett riktigt bra medlemskap – så vi växer och växer för varje år! Vi är ett handlingskraftigt förbund, så gå med du också om vi är rätt förbund för dig!

Om Vision

Vision är ett fackförbund och i fokus för allt står du och dina visioner. Tillsammans ser vi till att du får det du behöver för att uppnå det du vill med din karriär.

Mer om Vision

Vi erbjuder

En vass inkomstförsäkring. Högre lön och en skjuts i karriären. Schysta medlemsförmåner.

Bli medlem nu

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar