• Lönen för ekonomiadministratörer och ekonomiassistenter skiljer stort beroende på arbetsgivare.

Lön och villkor

Lön för ekonomiadministratörer – hela listan

25 januari 2023

Medellönen är 31 500 kronor för ekonomiadministratörer och ekonomiassistenter. Det visar Tidningen Visions granskning av lönerna för anställda i kommuner och regioner 2022.

Hur hög lönen är för ekonomiadministratörer och ekonomiassistenter varierar beroende på vilken arbetsgivare man har. Det visar  Tidningen Visions granskning av lönerna i kommuner och regioner 2022.

Lönen skiljer sig mer än 10 000 kronor mellan den kommun som har högst löneläge och den som har lägst.

Lidingö kommun toppar listan med en snittlön på drygt 38 700 kronor i månaden.

I botten ligger Vilhelmina där ekonomiadministratörer och ekonomiassistenter tjänar cirka 27 500 kronor.

Lista: Lön för ekonomiadministratörer och ekonomiassistenter i kommuner och regioner

Här i listan finns lönestatistik för ekonomiadministratör, ekonomiassistent, redovisningsassistent, redovisningsadministratör och avgiftsadministratör.

Fler lönetabeller för dig inom administration:

Läs mer i vårt ledarskapsmagasin Chefen i fokus:

Så höga är de administrativa chefernas löner

Så är undersökningen gjord

  • Arbetsidentifikation kommuner och regioner (aid) är ett system för att gruppera arbetsuppgifter som ligger till grund för den partsgemensamma lönestatistiken. Alla anställda placeras på en aid-kod efter innehållet i arbetet.
  • Tidningen Vision har begärt in uppgifter om medellöner i 38 yrken/aid-koder från kommunerna och 39 yrken/aid-koder från regionerna. Medellönerna baseras på lönestatistik från den 30 november 2022. Snittlönerna för riket i yrkena är beräknade på alla löner i landet men i tabellerna presenteras bara de kommuner och regioner där antalet anställda i yrket är minst fyra.
  • Sättet att föra statistik kan göra att skillnader ser större eller mindre ut än de egentligen är eftersom det inte säkert att alla kommuner och regioner sorterar på exakt samma sätt.

Relaterade artiklar