Lön och villkor

Lön för ekonomiadministratörer – hela listan

19 januari 2024

Vad tjänar en ekonomiadministratör och ekonomiassistent? Lönen är 32 703 kronor i snitt. Det visar Tidningen Visions kartläggning av lönerna för anställda i kommuner och regioner.

Hur hög lönen är för ekonomiadministratörer och ekonomiassistenter varierar beroende på vilken arbetsgivare man har. Det visar  Tidningen Visions granskning av lönerna i kommuner och regioner 2023.

Det skiljer många tusenlappar mellan den kommun som har högst lön och den som har lägst.

Älvdalens kommun toppar listan med en lön på 52 660 kronor i månaden i snitt.

I botten ligger Mark där ekonomiadministratörer och ekonomiassistenter tjänar 27 000 kronor i snitt.

Lönen för ekonomiadministratörer och ekonomiassistenter i kommuner och regioner ligger på 32 703 kronor i månaden i snitt. Det är en ökning med 3,6 procent jämfört med 2022.

Lista: Lön för ekonomiadministratörer och ekonomiassistenter i kommuner och regioner

Här i listan finns lönestatistik för ekonomiadministratör, ekonomiassistent, redovisningsassistent, redovisningsadministratör och avgiftsadministratör.

Fler lönetabeller för dig inom administration:

→ Lön administratör

→ Lön personaladministratör och löneadministratör

→ Lön receptionist och telefonist

→ Lön skoladministratör

→ Lön nämndsekreterare (handläggarnivå)

→ Lön ekonom

Läs mer i vårt ledarskapsmagasin Chefen i fokus:

→ Så höga är de administrativa chefernas löner

Mer statistik:

 På Vision.se hittar du lönestatistik för alla Visions 4 000 yrken

Så gick undersökningen till

  • Arbetsidentifikation kommuner och regioner (aid) är ett system för att gruppera arbetsuppgifter som ligger till grund för den partsgemensamma lönestatistiken. Alla anställda placeras på en aid-kod efter innehållet i arbetet.
  • Tidningen Vision har begärt in uppgifter om medellöner i 44 yrken/aid-koder från kommunerna och regionerna. Medellönerna baseras på lönestatistik från den 30 november 2023.
  • Snittlönerna för riket i yrkena är beräknade på alla löner i landet men i tabellerna presenteras bara de kommuner och regioner där antalet anställda i yrket är minst fyra.
  • Sättet att föra statistik kan göra att skillnader ser större eller mindre ut än de egentligen är eftersom det inte säkert att alla kommuner och regioner sorterar på exakt samma sätt.

Relaterade artiklar