• Det är stora skillnader på hur mycket en skoladministratör tjänar beroende på vilken arbetsgivare man har.

Lön och villkor

Lön för skoladministratörer – hela listan

25 januari 2023

Vad tjänar en skoladministratör? Vi har svaret! Medellönen för skoladministratörer och skolassistenter är 32 300 kronor, visar vår granskning.

I många kommuner i Stockholmsområdet ligger medellönen för skoladministratörer och skolassistenter på över 36 000 kronor i månaden.

Det visar Tidningen Visions kartläggning av kommunernas och regionernas löner 2022.

Men den kommun som toppar listan över högst lön ligger i Jönköpings län – i Habo tjänar en skoladministratör i snitt 39 300 kronor i månaden.

Lista: Lön för skoladministratörer och skolassistenter i kommuner

Statistiken i tabellen nedan omfattar skolassistent, fritidsassistent, skoladministratör, rektorsassistent, administratör förskola och skolkanslist.

Fler lönetabeller för dig inom administration:

Läs mer i vårt ledarskapsmagasin Chefen i fokus:

Så höga är de administrativa chefernas löner

Så är undersökningen gjord

  • Arbetsidentifikation kommuner och regioner (aid) är ett system för att gruppera arbetsuppgifter som ligger till grund för den partsgemensamma lönestatistiken. Alla anställda placeras på en aid-kod efter innehållet i arbetet.
  • Tidningen Vision har begärt in uppgifter om medellöner i 38 yrken/aid-koder från kommunerna och 39 yrken/aid-koder från regionerna. Medellönerna baseras på lönestatistik från den 30 november 2022. Snittlönerna för riket i yrkena är beräknade på alla löner i landet men i tabellerna presenteras bara de kommuner och regioner där antalet anställda i yrket är minst fyra.
  • Sättet att föra statistik kan göra att skillnader ser större eller mindre ut än de egentligen är eftersom det inte säkert att alla kommuner och regioner sorterar på exakt samma sätt.

Relaterade artiklar