• Cecilia Jähnke sitter i den arbetsgrupp som nu mejslar fram ett nätverk för administratörer.

Fackligt

Startar nätverk för administratörer: ”Kan leda till något stort”

19 april 2024

I höst drar Visions nätverk för administratörer igång. ”Administrationen bantas på många håll – därför är det extra viktigt att vi går samman”, säger Cilla Jähnke i nätverkets arbetsgrupp.

Vision har länge haft yrkesnätverk för medicinska sekreterare och tandsköterskor. Nu byggs det även upp ett liknande för administratörer. Idén kommer från förtroendevalda i Vision, som jobbar med administration.

– Det behövs någon typ av sammanhang för yrkesgruppen. Tanken är att nätverket ska leda till ökat fackligt engagemang och viktiga samtal, säger Viktoria Hellström, projektledare på Vision.

→ Så mycket tjänar administratörer – färsk statistik

Mobilisera kraft

Just nu slipas det på formerna för nätverket och tanken är att det ska bli en första träff i höst.

– Via nätverket ska man kunna påverka. Det är ett sätt att mobilisera kraften och få mer tryck i administratörernas yrkesfrågor, säger Viktoria Hellström.

”Viktigt när administration bantas”

Cilla Jähnke sitter i arbetsgruppen för nätverket. Till vardags jobbar hon som administratör inom förvaltningen för funktionsstöd i Göteborgs stad.

– Ett nätverk kan leda till något stort. Det är extra viktigt nu när många kommuner och regioner skär ner på administrationen. Vi måste visa på vikten av det arbete som administratörer gör: Det är inte onödigt, utan extremt värdefullt, säger Cilla Jähnke, vars arbetsplats står inför stora nedskärningar.

– Vi är 85 administratörer och cirka 25 till 30 tjänster ska tas bort.

Tydliga arbetsbeskrivningar

Cilla Jähnke har flera idéer om vad ett nätverk för administratörer skulle kunna arbeta med.

– Jag tycker bland annat att administratörer behöver tydliga arbetsbeskrivningar. Det saknar många i dag och det kan vara väldigt vagt vad man förväntas göra, säger hon.

Det fackliga nätverket är tänkt att finnas både på nationell och lokal nivå.

→ Inspiration: Skoladministratörerna som nätverkar – ”Jag känner mig inte ensam längre”

Editionsbanner_administration.jpg


Relaterade artiklar