• Ann-Therese Enarsson, vd på Futurion, tipsar om hur du som administratör kan framtidssäkra ditt jobb.

Utveckling

6 tips: Så säkrar du jobbet som administratör i framtiden

20 maj 2024

Larmrapporterna duggar tätt: ”När AI tar över ligger administratörerna pyrt till.” Så finns det egentligen någon framtid för administratörer? Ja, absolut, svarar experten.

Ann-Therese Enarsson, vd på tankesmedjan Futurion, är säker på att det finns en framtid för administratörer. Hon vet vad administratörer går för.

→ Här tjänar administratörer bäst i landet

– Det finns en uppfattning som inte är så modern om vad administratörer gör och bidrar med och vilka färdigheter och kompetenser som krävs. Men administratörer har generellt en förmåga att lösa komplexa problem, en otroligt viktig kompetens som dessutom blir allt viktigare, säger Ann-Therese Enarsson, och fortsätter att kredda yrkesgruppen.

– De är också ofta bra på att hantera relationer och att kommunicera med olika nätverk. Och det behovet kommer alltid finnas.

→ 5  myter om återhämtning

Att allt fler rutinmässiga administrativa uppgifter automatiseras är dock ingen hemlighet. Så det gäller att se över sin kompetensutveckling, påpekar Ann-Therese Enarsson.

– Fördjupa dig i dina färdigheter, lattja med AI-system, våga räcka upp handen att ta dig an nya projekt och skaffa specialkompetens. Om du kan utveckla och är med och förändrar din roll är du definitivt framtidssäkrad.

6 sätt att framtidssäkra jobbet som administratör

  1. Fördjupa dig i det du redan kan för att bli ännu bättre på det.
  2. Lär dig bemästra tekniska verktyg och system.
  3. Förstå hur AI fungerar – på sikt bygg eget AI-verktyg. Du behöver inte vara ett datageni för det, utan det brukar vara självinstruerande.
  4. Våga testa nytt och se hur det kan öka din produktivitet.
  5. Underhåll och bygg nya nätverk.
  6. Träna på kriser. Kommuner och regioner kastas in i nya hela tiden.

Källa: Ann-Therese Enarsson, vd Futurion

Editionsbanner_administration.jpg


Relaterade artiklar