• Snittlönen för receptionister och telefonister är högst i skånska Vellinge.

Lön och villkor

Lön för receptionister och telefonister – hela listan

25 januari 2023

Receptionister och telefonister har en medellön på 27 200 kronor i månaden. Det visar lönestatistik för kommuner och regioner från 2022, som Tidningen Vision tagit fram.

Tidningen Vision har granskat 2022 års löner i kommuner och regioner.

Lönestatistiken visar att lönen för receptionister och telefonister skiljer över 7 000 kronor mellan den region där man har högst betalt och den där man har lägst.

Medellönen är i topp i Region Västmanland: 30 300 kronor i månaden – och Region Sörmland är i botten: 22 900 kronor i månaden.

Den kommun där receptionister och telefonister tjänar mest är Vellinge, där medellönen är 32 400 kronor.

Lista: Lön för receptionister och telefonister i kommuner och regioner

Lönestatistiken i tabellen nedan omfattar titlarna receptionist, telefonist, kanslist, driftoperatör och larmoperatör.

Fler lönetabeller för dig inom administration:

Läs mer i vårt ledarskapsmagasin Chefen i fokus:

Så höga är de administrativa chefernas löner

Så är undersökningen gjord

  • Arbetsidentifikation kommuner och regioner (aid) är ett system för att gruppera arbetsuppgifter som ligger till grund för den partsgemensamma lönestatistiken. Alla anställda placeras på en aid-kod efter innehållet i arbetet.
  • Tidningen Vision har begärt in uppgifter om medellöner i 38 yrken/aid-koder från kommunerna och 39 yrken/aid-koder från regionerna. Medellönerna baseras på lönestatistik från den 30 november 2022. Snittlönerna för riket i yrkena är beräknade på alla löner i landet men i tabellerna presenteras bara de kommuner och regioner där antalet anställda i yrket är minst fyra.
  • Sättet att föra statistik kan göra att skillnader ser större eller mindre ut än de egentligen är eftersom det inte säkert att alla kommuner och regioner sorterar på exakt samma sätt.

Relaterade artiklar