• Äntligen har Vision Region Jämtland Härjedalen övertygat arbetsgivaren om att införa semesterväxling och modellen 80-90-100 i tandvården. Maritha Söderström, tandsköterska i Krokom, är nöjd.

Förmåner

Nu får även tandsköterskor semesterväxla

20 november 2023

Först fick de 9 procents löneökning. Nu får tandsköterskorna i Region Jämtland Härjedalen dessutom två förmåner som innebär kortad arbetstid.

Möjligheten att växla sitt semesterdagstillägg mot fler lediga dagar har funnits i Region Jämtland Härjedalen i åtta år. Alla har omfattats av förmånen – utom tandvården.

Vision har tyckt att det har varit orättvist och jobbat för att det ska ändras.

– Arbetsgivaren har sagt nej flera gånger. Men nu har vi äntligen fått igenom det. Det känns jättekul! säger Maritha Söderström, tandsköterska på Folktandvården i Krokom och ledamot i Visions avdelningsstyrelse i Region Jämtland Härjedalen.

→Semesterväxkling – så funkar reglerna

Semesterväxling införs på försök i tandvården 2024 och innebär att personer under 40 år får fem extra lediga dagar och de som är äldre får 6 dagar.

Den som är intresserad måste ansöka och det är chefen som beslutar om man beviljas växling eller inte.

Stor brist på tandsköterskor

En förklaring till att arbetsgivaren äntligen sagt ja är att det är stor brist på tandvårdspersonal i Jämtland Härjedalen. Många har lockats över till privata tandvårdskliniker, där lönenivån har varit högre.

För att dämpa personalflykten gjorde regionen en stor lönesatsning i år – i snitt höjdes tandsköterskornas löner 9 procent.

– Regionen försöker bli en attraktivare arbetsgivare, säger Maritha Söderström.

Kortare arbetstid från 63 år

Arbetsgivaren har nyligen också sagt ja till en annan förmån för Visions medlemmar i tandvården.

Den kallas 80-90-100 och innebär att medarbetarna från 63 års ålder kan jobba 80 procent, få 90 procent i lön och 100 procent i tjänstepensionsavsättning.

Vissa andra grupper i regionen som har fysiskt belastande arbetsuppgifter har haft denna möjlighet sedan 2022.

→Så många röda dagar är det 2024

Editionsbanner_tandvård.jpg


Relaterade artiklar