• "Vi har ett så stressigt samhälle, vi borde lugna ner tempot lite. Bättre möjligheter till återhämtning behövs och därför är semesterväxling bra" säger Viveka Lång-Norberg (till vänster). Erica Hjelte har glädje av sina extra lediga dagar.

Arbetstid

Semesterväxling – de får växla semestertillägg mot ledighet

26 maj 2023

Många längtar efter mer semester. Då kan semesterväxling vara lösningen. Sedan Robertsfors kommun införde möjligheten att semesterväxla har Erica Hjelte fått mer tid med barnen. Men vilka regler gäller vid semesterväxling?

I runda slängar har barn lov 70 dagar per år – medan föräldrarna ofta bara har 25 semesterdagar. Det är en omöjlig ekvation.

Därför nappade Erica Hjelte, som jobbar som familjesocionom, på arbetsgivarens erbjudande om att växla semestertillägget mot fler semesterdagar.

– Mina fem extra lediga dagar plockar jag ut under till exempel sportlov och påsklov. Då slipper barnen vara ensamma hemma och vi kan hitta på något tillsammans, säger Erica Hjelte.

Vad är semesterväxling?

Så här funkar semesterväxling:

  • Att semesterväxla innebär att man byter bort sitt semestertillägg mot fler lediga dagar.
  • Många kommuner och regioner har tecknat lokala överenskommelser som gör det möjligt att byta tillägget mot fem till sju extra dagar.
  • Om det finns ett avtal så ansöker medarbetarna varje år om att växla. Arbetsgivaren kan säga nej, om det inte fungerar med verksamheten.
  • Hur mycket pengar man avstår vid växling beror bland annat på månadslönen och hur många procent tillägget är, enligt kollektivavtalet.
  • Att växla påverkar pensionsunderlaget och ens sjukpenninggrundande inkomst negativt.
  • Lokala arbetsgivare kan ha egna regler. I Robertsfors får medarbetarna ha max fem sparade semesterdagar från föregående år för att få växla.
  • Det är bara medarbetare som jobbar ett fullt kalenderår som har förmånen.
  • Saknar din arbetsgivare semesterväxling? Kontakta din lokala Vision-styrelse och be dem driva frågan.

Källa: Fackförbundet Vision

Allt fler får växla semestertillägg mot ledig tid

Semestertillägget infördes i Sverige på 70-talet. Det är tänkt som en extra slant för att man kan unna sig något kul på semestern. Men nu börjar allt fler arbetsgivare låta anställda växla pengarna mot ledig tid. Oftast byter man mot fem eller sex dagar.

Robertsfors kommun var tidigt ute. Redan för tio år sedan började Visions lokala klubb pusha på och till slut sa arbetsgivaren ja till semesterväxling. Men glädjen blev kort – efter bara ett par år tog arbetsgivaren bort förmånen.

Viveka Lång-Norberg, som är ledamot i Visionklubben Robban och har drivit frågan, blev besviken.

– Arbetsgivaren motiverade det bland annat med att det var orättvist med semesterväxling, för det vara bara Visions medlemmar som hade möjligheten. Det var dåliga argument, tyckte vi. Så vi protesterade häftigt, begärde förhandling och vässade våra argument, berättar Viveka Lång-Norberg.

Alt-textErica Hjelte använder sig av semesterväxling, men Viveka Lång-Norberg har för många semesterdagar sparade.

Semesterväxling infördes igen

Men facklig framgång sker sällan över en natt. Ofta handlar det helt enkelt om att vara lite tjatig och så äntligen vände vinden i Robertsfors. En av orsakerna var att en ny kommunchef och en ny personalchef anställdes.

Alt-textSara Häggström, personalchef (Foto: Robertsfors kommun)

– Jag fick påstötningar från Vision, som ville ha tillbaka förmånen. Jag jobbade tidigare på SVT och där hade vi växling och jag tyckte själv att det var gynnsamt. Det blev ingen diskussion – jag tyckte att det var självklart, säger Sara Häggström, personalchef.

2022 återinfördes semesterväxlingen och den här gången skrev arbetsgivaren avtal med samtliga fackförbund.

Förmån som lockar

– Vi är den lilla kommunen mellan Umeå och Skellefteå och vi behöver kunna konkurrera om arbetskraften. Vi har sett det som en av våra fördelar att vi kan erbjuda medarbetarna detta. För den yngre generationen, som är mer individualister, kan flexibilitet vara viktigare än lönen när de söker jobb, säger Sara Häggström.

Själv använder hon sig också av förmånen.

– Det är fantastiskt med fler lediga dagar. För fyra år sedan fick jag och min man ta över mormors stuga vid havet. Det är vårt paradis. Jag åker dit mina lediga dagar och renoverar och påtar i trädgården, säger hon.

→ Semester – har du koll på dina rättigheter?
→ Dessa dagar är röda 2023