• Dinitha Lööf är glad att ha fått igenom högre första löner.

Lön och villkor

Här höjs tandsköterskornas första lön med 2000 kronor

24 november 2023

Nu höjs första lönen – den lön som utbildade tandsköterskor får som saknar relevant yrkeserfarenhet för tandvården – med 2 000 kronor i Sörmland. Men höjningen sker i två steg.

Första lönen för tandsköterskor, alltså den lägsta lön som Folktandvården Sörmland AB erbjuder utbildade tandsköterskor som saknar yrkeserfarenhet som är relevant för tandvården, stiger nu rejält.
Från 23 00 kronor i månaden till 24 500 kronor från och med den första januari nästa år. Samma datum 2025 justeras lönen uppåt till 25 500 kronor.

Lång kamp ger resultat

– Det här är något vi lyft med arbetsgivaren under många år. Det känns bra att det är på väg åt rätt håll, säger Dinitha Lööf, ordförande för Klubb tandvård Sörmland.

Tusentals tandsköterskor kräver högre lön

Lönesättningen för tandsköterskor är individuell. Första lönen är alltså den lägsta lön som erbjuds den som har utbildat sig till tandsköterska, men som saknar erfarenhet av yrket och inte heller har erfarenhet av något annat arbete som räknas som meriterande för jobbet som tandsköterska. Att första lönen ökar är bra för den framtida personalförsörjningen, anser Dinitha Lööf.

Pensioneringar att vänta

– Det är många unga som lämnar på grund av löneläget. De byter till mindre, privata kliniker. Eller så byter de yrke helt och hållet, säger hon.

I dagsläget råder dock ingen akut brist på tandsköterskor i Sörmland. Men det är något som kan komma att ändras, tror Dinitha Lööf.

– Vi har många som ska gå i pension om några år. Det återstår att se vad som händer då, säger hon.Editionsbanner_tandvård.jpg


Relaterade artiklar