• Tandsköterskan Alma Kelecija blir snart färdig hygienist.

Utbildning

Här får man lön för att plugga till hygienist

24 november 2023

Tandsköterskor på Folktandvården Östergötland får läsa vidare till hygienister med lön. Alma Kelecija är en av dem som tackat ja till erbjudandet.

Tandsköterskan och kliniksamordnaren Alma Kelecija ska studera till tandhygienist under tre år och får då en studielön på 18 200 kronor i månaden under tiden.

Alma gillar att utvecklas

– Det kändes självklart att ta möjligheten att få en akademisk utbildning betald av arbetsgivaren. Det är så förmånligt att det var omöjligt att tacka nej, säger hon och fortsätter:

– Jag sökte för att jag gillar att utvecklas på jobbet och tycker om att fördjupa mina kunskaper och utmana mig själv. En något högre lön och därmed pension är också en del i beslutet, säger hon.

Får litteratur och resor betalt

Folktandvården Östergötland gick ut med erbjudandet till alla tandsköterskor i regionen för en tid sedan. De 16 platser som reserverats för tandsköterskorna på distansutbildningen på högskolan i Jönköping fylldes snabbt. Studenterna får kurslitteratur, resor till Jönköping vid de tillfällen som krävs, samt boende under dessa resor betalt.

Nu får även tandsköterskor semesterväxla

Tanken med erbjudandet är att säkra tillgången på tandhygienister framöver. Den som tackar ja till det förbinder sig också att arbeta på Folktandvården Östergötland i tre år efter avslutad utbildning.

– Att jobba på folktandvården är självklart för mig. Jag hoppas på att få en tjänst i närheten av Norrköping där jag bort, säger Alma Kelecija.

Editionsbanner_tandvård.jpg


Relaterade artiklar