• Tandsköterskan Anna Ståhle.

Karriär

Tandsköterskan som siktar på chefsrollen

24 oktober 2022

Tandsköterskan Anna Ståhle går Folktandvården Stockholms chefsförsörjningsprogram och har just påbörjat sin första arbetsledartjänst. Men att bli chef är inget hon medvetet strävat efter.

Har du velat bli chef länge?

–Nej, absolut inte. Det är mera så att jag brukar hamna i situationer där jag får ta ledarrollen. Jag gillar att hjälpa folk och därför blir det ofta så att andra frågar mig om råd. En dag frågade min chef om jag ville utbilda mig till arbetsledare. Jag tänkte att det kunde vara kul, men det är inget som jag medvetet strävat efter.

Är det kul då?

–Ja, det tycker jag. Det är roligt att vara spindeln i nätet och ha lite koll på allt och att stötta andra i deras utveckling. Sedan gillar jag den administrativa delen av jobbet: göra schema, sköta inköp, ta hand om interndebiteringar, hålla koll på olika register och ta hand om fakturor.

Hur länge har du jobbat som arbetsledare?

–Jag har arbetat som tillförordnad arbetsledare i några veckor nu och hoppas på en fast tjänst längre fram. Jag har gått bredvid min arbetsledarkollega och mentor sedan januari i år. Samtidigt har jag gått olika kurser via ledarskapsprogrammet.

Vad har du lärt dig?

 –Programmet pågår under nio månader och jag läst har läst bland annat ekonomi, rekrytering, arbetsmiljö, arbetsrätt och kommunikation.

Kommer du att bli klinikchef senare?

–Nej, det tror jag inte. Jag gillar att ha hand om det praktiska och få kliniken att rulla, men behöver inte ha yttersta ansvaret. Jag är också jätteglad över att vara kvar på samma ställe där jag jobbat som tandsköterska och ha kvar min chef och mina kolleger.

Läs mer: Gick kurs blev - klinikchef


Relaterade artiklar