• Saja Alrawi är i dag chef över 28 personer.

Karriär

Tandsköterskan som blev klinikchef efter kurs

29 oktober 2021

Saja Alrawi är tandsköterska och har gått utbildningen Smak för ledarskap. Kort efter det blev hon klinikchef på folktandvårdsklinikerna i Limhamn och Rönnholm i Malmö.

Hur kom det sig att du gick utbildningen?

– Jag hade jobbat som tandsköterska i många år när jag började fundera på att läsa till tandläkare, eftersom jag ville arbeta som klinikchef. Då visste jag inte att möjligheten fanns för tandsköterskor. Men min chef uppmanade mig att söka.

Varför ville du bli chef?

– Jag kommer från en stor familj. Vi är åtta ­syskon och jag är mittenbarn. När någon i familjen vill ha råd och stöd då kommer man till mig. Så har det alltid varit. Jag har också varit lagkapten i fotbollslaget, teamarbete ligger mig varmt om hjärtat.

Hur snart efter ­utbildningen blev du chef?

– Utbildningen var fem dagar lång och kort tid därefter sökte jag och fick en chefstjänst där jag fick personalansvar för 18 personer. I dag är jag chef över tio personer till eftersom jag har ansvar
för två kliniker.

Hur är en bra chef?

– Det är viktigt att ha självinsikt kring om man klarar av att ha en ledarroll. Man måste ha kunskap om hur människor fungerar, vara ödmjuk och visa förståelse. Sedan måste man vara modig, våga genomföra förändringar och låta personalen vara delaktiga i dem. Man kan aldrig i förväg veta om en nyordning blir bra, man måste våga pröva.


Relaterade artiklar