• Ninni Lönnbro, ekonomichef i Anderslövs församling tar till sparåtgärder för att slippa dra ner på verksamhet och personal.

Miljö

Stänger kyrkor för att slippa säga upp

25 oktober 2022

I Anderslövs församling har man tagit ett drastiskt beslut – alla kyrkor utom en hålls stängda på grund av de höga elpriserna.

Ninni Lönnbro, ekonomi- och administrativ chef, för att elpriserna skulle leda till ekonomisk katastrof för församlingen om inget gjordes.

– Jag har mycket tydligt sagt att ”nu är det hemska elpriser och vi måste göra något. Fortsätter det så här måste vi göra oss av med personal och dra ner på verksamhet och aktiviteter”.

Sju av åtta kyrkor stängda

Så uppstod idén att man borde kunna spara el genom att hålla några av församlingens kyrkor stängda. Men det är inget man bara gör från en dag till en annan. Ninni Lönnbro tog upp frågan med arbetsutskottet i församlingen, som sedan lyfte den med kyrkorådet, som i sin tur kontaktade stiftet som gav Anderslövs församling lov att stänga sju av åtta kyrkor. Sedan februari/mars i år har de hållits stängda. I kyrkorna finns luftavfuktare och de kontrolleras regelbundet för att se till att inventarierna inte tar skada.

Många tusenlappar har sparats

– Kyrkorna är kallställda och hålls stängda om inte någon särskilt ber om att få ha till exempel en begravning i en viss kyrka. Hittills har vi tillåtit det och värmt upp för just det tillfället, men det kan komma att ändras framöver.

Hur länge de sju kyrkorna kommer hållas stängda vet ingen, det beror
helt på elpriset. Men säkert är att det snabba beslutet har sparat många tusenlappar.

Läs mer på samma ämne:

Hon släcker ner och spar energi

Nattvandring stoppar energitjuvar

Han ger råd om hur man sänker elkostnaden

Han pressar elförbrukningen

Nu vill alla sätta upp solceller


Relaterade artiklar