• Tandsköterskan Lena Karlsson önskar att lönerna ökade ännu mer.

Lön och villkor

Tandsköterskors lön ökar stort – igen

30 juni 2022

Lönar sig löneuppror? Så här mycket mer fick tandsköterskorna i Region Västerbotten efter att ha slagit nävarna i bordet.

Tandsköterskorna i Region Västerbotten fick i snitt fyra procent i ­löneökning i år. På fyra år har deras löner därmed ökat med nästan 14 procent.

Bakom den positiva trenden ligger de senaste årens löneuppror med brev till regionpolitikerna undertecknat av cirka 300 tandsköterskor med budskap om att yrket är en kvinnofälla.

Upproren, som har gjorts hand i hand med de medicinska sekreterarna i Västerbotten, har också fått stort genomslag i media.

Läs mer: Så gick tandsköterskeupproret till

– Det behövdes ett sätt att komma runt löneprocessnacket, som ofta inte ger mer än runt två procent. Att mobilisera stora yrkesgrupper via massmedia ger ett tryck som politiker tycker är jobbigt. Det är poängen med att många är med i facket, säger Lars Burström, Visions avdelningsordförande i regionen.

Ändå valde han det traditionella sättet i år.

– Jag gick förhandlingsvägen med arbetsgivaren. Men jag rekommenderade dem att inte göra tandsköterskorna besvikna för annars kan det bli uppror på nytt.

Inflationen ligger nu på runt sju procent, vilket trots allt innebär en reallönesänkning. Och tandsköterskan Lena Jonsson tycker oavsett att det finns mer kvar att göra.

Läs mer: Inflationen äter upp löneökningar

– Vi är inte i mål. Det borde finnas ett större spann mellan ingångslönen och den lön man har efter nästan ett helt yrkesliv. Få har spräckt 30 000-kronorsgränsen, säger hon och varnar för att unga kommer att sluta i yrket om ingen större förändring sker.

– Kampen måste fortsätta.


Relaterade artiklar