• Medicinska sekreteraren Ann-Gerd Cardin är nöjd med de senaste årens totala löneutveckling.

Lön och villkor

Stor löneökning för medicinska sekreterare igen

1 september 2022

Tidigare års löneuppror bland de medicinska sekreterarna i Region Västerbotten fortsätter att ge utdelning.

De medicinska sekreterarna i Region Västerbotten fick i snitt 3,3 procent i löneökning i år. På fyra år har deras löner därmed ökat med 13,5 procent. Med det sticker man ut jämfört med andra regioner.

Bakom den positiva trenden ligger de senaste årens löneuppror med brev till regionpolitikerna undertecknat av en stor grupp medicinska sekreterare med budskap om att yrket är en kvinnofälla. Upproren har fått genomslag i media.

Läs mer om löneupproren här.

– Det behövdes ett sätt att komma runt löneprocessnacket, som ofta inte ger mer än runt två procent. Att mobilisera stora yrkesgrupper via massmedia ger ett tryck som politiker tycker är jobbigt. Det är poängen med att många är med i facket, säger Lars Burström, Visions avdelningsordförande i regionen.

Ändå valde han det traditionella sättet i år.

– Jag gick förhandlingsvägen med arbetsgivaren. Men jag rekommenderade dem att inte göra de medicinska sekreterarna besvikna för annars kan det bli uppror på nytt.

En lösning på sjuksköterskebristen

Inflationen ligger nu på runt sju procent, vilket trots allt innebär en reallönesänkning, något som påverkar medicinska sekreteraren Ann-Gerd Cardins nöjdhet med årets löneutfall.

– Jag är nöjd med den utveckling vi haft de senaste åren, men 3,3 procent är inte så mycket i förhållande till den höga inflationen. Det måste vi försöka ta igen nästa år. Jag skulle också önska att arbetsgivaren såg vårt värde i samband med den just nu akuta bristen på sjuksköterskor. Vi är bäst på administration och kan frigöra tid för dem till patienterna.


Relaterade artiklar