Jämför: Så hög lön har tandsköterskor och undersköterskor
20 juni 2022
Undersköterskor får ofta flera tusen kronor mer i plånboken än tandsköterskor. Den totala inkomsten blir högre tack vare att undersköterskor ofta har ob-tillägg.
Många tandsköterskor har tidigare arbetat som undersköterska. Men att vidareutbilda sig till tandsköterska kan i praktiken innebära en lönesänkning.
Tidningen Vision har begärt ut från lönestatistik från samtliga regioner. I de flesta regioner har tandsköterskorna en högre grundlön än undersköterskor som jobbar på sjukvårds- och specialavdelning. Men ofta handlar det bara om några hundralappar.
Region Sörmland sticker ut: Tandsköterskornas medellön ligger 3400 kronor över undersköterskornas, enligt arbetsgivarens statistik.
I tre regioner – Gävleborg, Skåne och Stockholm – är 2021 års medellöner lägre för tandsköterskor än för undersköterskor. I Region Gävleborg är skillnaden störst – nästan en tusenlapp.
Läs mer: Regionerna där tandsköterskors lön ökade mest
Tittar man på summan på löneavin är undersköterskorna ofta vinnare. Utöver grundlönen (där rikssnittet är drygt 27800 kronor för tandsköterskor och drygt 27100 kronor för undersköterskor) är det vanligt att undersköterskor har rörliga tillägg såsom obekväm arbetstid, ob.
I snitt ligger de rörliga tilläggen på 3500 kronor i månaden för undersköterskor som arbetar på sjukvård- och specialavdelning, enligt Sveriges Kommuner och Regioners statistik från 2021.
Läs mer: Tandsköterskor som varit undersköterskor får höjd lön
Läs även:
Relaterade artiklar
Ingångslön, startlön, lön på första jobbet – lista med 21 yrken
Är du nyexaminerad? Vill du veta vad du kan begära i lön på första jobbet? Vi har statistik på vad unga 18 till 29 år tjänar i 21 yrken, bland annat socialsekreterare, ingenjör, medicinsk sekreterare, och administratör. Kolla din startlön här!
Kom hit – få 75 000 kronor!
Den offentliga sektorn skriker sig hes efter arbetskraft. Runt om i landet tar arbetsgivare alla till buds stående medel för att locka potentiella medarbetare. I Jokkmokk försöker kommunen locka med stipendier, pengar och ett löfte om att få insyn och bli sedd på sin arbetsplats.