Han fixar bostad till flyktingar
5 april 2022
Tak över huvudet, skola och äldres behov. Nu växlar Trelleborgs kommun upp för att ta hand om flyktingar från kriget i Ukraina.
Ända sedan kriget startade har färjorna från Polen och Tyskland fört med sig ukrainska flyktingar till Trelleborg. Men ännu vet man inte hur många av dem som i slutändan kommer att behöva tak över huvudet i kommunen.
– Prognoserna ändras hela tiden. Vi måste vara på tårna när det gäller flera olika scenarier. Är det många barn måste vi hitta förskole- och skolplatser. Är det äldre har de andra behov. Det är ett pussel på tolv miljoner bitar som vi måste lösa, säger Mikael Pettersson, som sitter i kommunens planeringsgrupp för flyktingmottagandet, med särskilt ansvar för boendefrågor.
Läs mer i Chefen i fokus: Fixar nödboende åt ukrainska flyktingar
Väl förberedda
Hösten 2015 tog Trelleborg emot tiotusentals flyktingar från Syrien. Med den erfarenheten i bagaget tog det inte många dagar innan planeringen för ett nytt, stort flyktingmottagande startade.
– Vi har varit igång med förberedelserna sedan kort efter att kriget startade. Att i ett akutläge låsa upp en idrottshall är lätt att göra, men vi vill ha en långsiktighet i planeringen och kunna erbjuda de som kommer hit boenden med kvalitet.
60 timmar i veckan
Vanligtvis jobbar Mikael Pettersson med att hjälpa arbetslösa trelleborgare till en egen försörjning. De senaste veckorna har han fått hantera sitt vanliga jobb vid sidan av att samordna boenden för framtida flyktingar. Ibland upp till 60 timmar i veckan.
– Jag klarar det, men inte hur länge som helst. Men det känns enormt utvecklande och meningsfullt att jobba med det här.
Så här arbetar Visions medlemmar med kriget i Ukraina
Östersund
Säkerhetsingenjör Stefan Nilson har fullt upp med att inventera skyddsrum.
Mariestad
Maria Gustavsson, samhällsbyggnadsstrateg i Mariestads kommun, ingår i ett samarbete med en ukrainsk kommun. Hon och tjänstemännen i Kamianets-Podilsky hörs varje vecka och stämmer av hur allt går. Kommunen i Ukraina har ställt om helt till krisarbete.
Nynäshamn
Vår systertidning Chefen i Fokus har intervjuat krischefen Christian Wigren i Nynäshamn som berättar om förberedelser som görs inför att ta emot flyktingar.
Vision
Vision stöttar Ukraina med historiskt stort bidrag. "I Sverige kanske några frågar sig vad den fackliga verksamheter gör i ett krig, men det handlar om att se till att bidra till att saker och ting fungerar", säger förbundsordförande Veronica Magnusson.
Boden
Diakonen Charlotte Unée jobbar både med att samordna insatser för flyktingar från Ukraina och samtidigt lindra den oro som lokalbefolkningen i Boden känner för att kriget även ska sprida sig till Sverige.
Region Skåne
Efter flyktingkrisen 2015 permanentades Seham Aweidas tjänst som migrationssamordnare inom barnsjukvården vid Skånes universitetssjukhus. Det kommer väl till pass nu när kommunerna börjat ringa om ukrainska barn som behöver sjukvård.
Grästorp
Efter ett blixtbeslut skickade Grästorps kommun två bussar till polsk-ukrainska gränsen för att hämta flyktingar. Per Lundh, familjebehandlare i Grästorps kommun, fanns med ombord. Men hjälpaktionen höll på att haverera.
Trelleborg
Tak över huvudet, skola och äldres behov. Nu växlar Trelleborgs kommun upp för att ta hand om flyktingar från kriget i Ukraina. Mikael Pettersson på arbetsmarknadsförvaltningen letar med ljus och lykta efter boenden med kvalitet.
Relaterade artiklar
”Kortad arbetsvecka kan stoppa flykten från socialtjänsten”
Bättre återhämtning och tid till livet i stort. Men också sämre gruppsammanhållning och mindre raster. Wilma Jansdotter Throgen och Emma Åberg slutsatser om resultatet av förkortad arbetstid får årets socionomstipendium av Vision.
Susanne Landström är finalist i Årets skyddsombud 2024
Färre akuta arbetsmiljöbränder som måste släckas. Det är resultatet av boendehandledaren Susanne Landströms enträgna förebyggande arbete som huvudskyddsombud i Umeå kommun. Nu är hon en av tre finalister som har chans att bli Årets skyddsombud.
Vill ha stopp för ensamarbete på HVB
Mer än hälften av de anställda på HVB har utsatts för hot eller våld under det senaste året, visar en rapport från Vision. Mikael Astner, fackligt förtroendevald för Vision som tidigare jobbat på HVB, vill se ett stopp för ensamarbete och ökade befogenheter för personalen för att förbättra arbetsmiljön.