• Ingrid Leirnes blev omplacerad efter att ha slagit larm om risken för covidsmitta på arbetsplatsen.

Arbetsrätt

Inte straffbart att omplacera visselblåsare

12 januari 2022

Det blir inget åtal för de chefer som omplacerade medicinska sekreteraren Ingrid Leirnes efter att hon slagit larm om missförhållanden på sin arbetsplats.

Tidningen Vision har flera gånger skrivit om den medicinska sekreteraren som blev omplacerad våren 2020, sedan hon i en insändare larmat om risken för covidsmitta på sin arbetsplats – hälsocentralen i Bureå i Region Västerbotten.

Startade förundersökning 

I mars förra året polisanmälde Ingrid Leirnes sina tidigare chefer för tjänstefel. Justitiekanslern, JK, inledde då en förundersökning om misstänkt brott mot yttrandefrihetsgrundlagens repressalieförbud.

Läs även: Visslade och blev skurk på jobbet men hjälte utanför

Men det blir inget åtal, trots att JK anser att Ingrid Leirnes utsatts för repressalier och trots att man riktar allvarlig kritik mot hennes tidigare chefer. Motiveringen är att en omplacering till en systercentral inom samma basenhet inte är tillräckligt allvarlig för att väntas leda till en fällande dom. För detta krävs åtgärder som avskedande, fråntagna arbetsuppgifter eller grava fall av utebliven löneökning, enligt JK.

– Jag tycker att det jag utsattes för är tillräckligt allvarligt. Jag kan konstatera att en arbetsgivare kan behandla en anställd riktigt elakt men ändå klara sig juridiskt, säger Ingrid Leirnes.

Årets visselpipa

En ljuspunkt för Ingrid Leirnes är att hon i november utsågs till Årets visselpipa 2021 av organisationen Transparency International Sweden.

– Det var kul och kändes bra att få lite uppskattning. Jag får nöja mig med att jag har kämpat och tagit detta så långt det bara går.


Relaterade artiklar