• Seham Aweidas tjänst som migrationssamordnare på sjukhus är den enda i hela landet. Hon är beteendevetare i botten och har jobbat med flyktingar nästan hela sitt vuxna liv.

Ukraina

Hon ser till att sjuka barn från Ukraina får rätt hjälp

28 mars 2022

Efter flyktingkrisen 2015 permanentades Seham Aweidas tjänst som migrationssamordnare på barnsjukvården vid Skånes universitetssjukhus. Det kommer väl till pass nu när kommunerna börjat ringa om ukrainska barn som behöver sjukvård.

 – Vi är väl förberedda den här gången, mycket bättre än vid förra flyktingkrisen, säger Seham Aweida som är spindeln i nätet i barnsjukvårdens kontakter med olika myndigheter.

Den svenska vården av ukrainska barn med cancer och hjärt- och njursjukdomar måste börja från scratch eftersom familjerna sällan har dokumentation över barnets sjukdomshistoria med sig vid flykten från kriget.

– Jag samordnar så att barnen får tillfälligt personnummer, kommer till rätt enhet och får rätt provtagningar och undersökningar utförda, säger Seham Aweida.

Alla vill hjälpa

Ungefär hälften av hennes tjänst går nu åt till att besöka kliniker och avdelningar i Lund och Malmö för att utbilda vårdpersonalen och de medicinska sekreterarna om vad de ska tänka på när tar emot barnen.

– Alla vill hjälpa nu, särskilt de som jobbar i vården och särskilt när det handlar om barn. Och det är klart att vi ska hjälpa men kanske inte genom att ge gratis mat till ukrainska familjer på avdelningen där alla äter i samma matsal. Vi vill inte bidra till vi och dom-tänkande och ska inte göra skillnad på flyktingar från olika länder, eller på flyktingar och svenska familjer med svag ekonomi.

Det finns andra myndigheter som ger ekonomisk ersättning under sjukhustiden till dem som har rätt till det, betonar Seham Aweida.

– Det är därför jag finns, för att visa till rätt hjälp.

Syskonproblem

Skånes universitetssjukhus har ett patienthotell, ett Ronald McDonald-hus och några lägenheter som tidigare använts till covidpositiva familjer. Dem kan man använda under sjukhustiden till familjer som inte har hunnit få någonstans att bo. Men de förslår inte långt.

Och eftersom papporna oftast är kvar i Ukraina kan det uppstå problem med vad man ska gör av syskonen när mammorna vistas hos sina sjuka barn.

– Det är inte hållbart att ha två-tre syskon boende på avdelningen när det fortfarande pågår en pandemi. Här får jag se till att kommunernas socialtjänst hjälper till, säger Seham Aweida.

Känsligt med tolkar

Hon föreläser också om vikten av att vara försiktig när tolkar anlitas. Det kan vara känsligt att använda ryska tolkar i kontakten med familjerna, även om det ligger nära till hands när det råder brist på ukrainska.

– Här måste avdelningarna känna av så att de inte skapar trauman.

Så här arbetar Visions medlemmar med kriget i Ukraina

StefanNilsson_mindre.jpg

Östersund

Säkerhetsingenjör Stefan Nilson har fullt upp med att inventera skyddsrum.

Läs mer här...

 

 

 

Maria Gustavsson_mindre.jpgMariestad

Maria Gustavsson, samhällsbyggnadsstrateg i Mariestads kommun, ingår i ett samarbete med en ukrainsk kommun. Hon och tjänstemännen i Kamianets-Podilsky hörs varje vecka och stämmer av hur allt går. Kommunen i Ukraina har ställt om helt till krisarbete.

Läs mer här...

 

Christian Wigren_150px.jpgNynäshamn

Vår systertidning Chefen i Fokus har intervjuat krischefen Christian Wigren i Nynäshamn som berättar om förberedelser som görs inför att ta emot flyktingar.

Läs mer här...

 

 

 

Veronica Magnusson_150x200.jpgVision

Vision stöttar Ukraina med historiskt stort bidrag. "I Sverige kanske några frågar sig vad den fackliga verksamheter gör i ett krig, men det handlar om att se till att bidra till att saker och ting fungerar", säger förbundsordförande Veronica Magnusson.

Läs mer här...

 

 

Bodencharlotte-uneé_liten.jpg

Diakonen Charlotte Unée jobbar både med att samordna insatser för flyktingar från Ukraina och samtidigt lindra den oro som lokalbefolkningen i Boden känner för att kriget även ska sprida sig till Sverige.

Läs mer här...

 

 

sehamaweida.jpg

Region Skåne

Efter flyktingkrisen 2015 permanentades Seham Aweidas tjänst som migrationssamordnare inom barnsjukvården vid Skånes universitetssjukhus. Det kommer väl till pass nu när kommunerna börjat ringa om ukrainska barn som behöver sjukvård.

Läs mer här...

 

 

Per Lundh,webb,mindre.jpgGrästorp

Efter ett blixtbeslut skickade Grästorps kommun två bussar till polsk-ukrainska gränsen för att hämta flyktingar. Per Lundh, familjebehandlare i Grästorps kommun, fanns med ombord. Men hjälpaktionen höll på att haverera.

Läs mer här...

 

Trelleborg

Mikael Pettersson

Tak över huvudet, skola och äldres behov. Nu växlar Trelleborgs kommun upp för att ta hand om flyktingar från kriget i Ukraina. Mikael Pettersson på arbetsmarknadsförvaltningen letar med ljus och lykta efter boenden med kvalitet.  

 

Läs mer här...

 

 


Relaterade artiklar