• Många frågor har väckts efter att Vision varslat om strejk i Svenska kyrka

Fackligt

Så berörs du av strejken i Svenska kyrkan

2 maj 2022

Får jag jobba fastän jag är varslad om strejk? Hur mycket kan jag få i ersättning? Hur vet jag om jag påverkas av strejken? Tidningen Vision har svaren för dig som jobbar i Svenska kyrkan och är medlem i Vision.

Uppdatering 3 maj: Parterna i kyrkan är överens - strejkvarslet avblåst

Vad innebär varsel om strejk? 
Fackförbunden varslar om strejk innan medlemmarna tas ut i strejk. Under den tiden har facken och arbetsgivaren möjlighet att komma överens, och då avbryts strejken.

Hur vet jag om jag påverkas? 
När fackförbunden varslar om strejk så meddelar de vad det innebär och vilka som omfattas. 

Hur får jag som ska strejka ersättning?
Det är viktigt att dina löneuppgifter i Visions medlemsregister stämmer, eftersom det är den summan som du ersätts med. Konfliktersättningen motsvarar 100 procent av din lön och 14 procent semestersättning. Konfliktersättning är skattefri och eftersom syftet med den inte är att de som tagits ut i konflikt ska gå med vinst drar Vision bort 32 procent, som skulle ha motsvarat skatt.

När senast måste man bli medlem i Vision? Kan man bli medlem efter 11 maj?
För att kunna få konfliktersättning måste du bli medlem innan midnatt 10 maj. Blir du medlem efter det kan du inte få någon ersättning.

Vad händer om jag väljer att gå till jobbet fast jag är varslad med strejk?
Att göra det innebär att du bryter mot strejken och därmed riskerar att förlora ditt medlemskap i ett fackförbund. Att bryta mot strejken innebär också att du inte kan få konfliktersättning och troligtvis inte heller någon lön från arbetsgivaren, eftersom konflikten omfattar arbetsuppgifter som utförs.

Läs mer: Strejkvarsel i Svenska kyrkan
Läs mer: Kraschade förhandlingar i Svenska kyrkan
Läs mer: Strejk – så funkar det


Relaterade artiklar