Avtal

Vision varslar om strejk i Svenska kyrkan – så påverkas du

29 april 2022

Onsdagen den 11 maj kan det bli strejk för Visions medlemmar i Svenska kyrkan. Men parterna har fortfarande en chans att komma överens innan dess. Det här gäller för dig som medlem.

Uppdatering 3 maj: Parterna i kyrkan är överens - strejkvarslet avblåst

För första gången någonsin kan det bli strejk för Visions medlemmar inom Svenska kyrkan. Det var i torsdagskväll som förhandlingarna mellan Vision och Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, Skao, kraschade efter att Vision tackat ja till medlarnas bud och Skao nej.  

Alt-textEva-Lotta Nilsson.– I dag har vi beslutat att lägga varsel om konflikt med anledning av den utveckling som har skett. Kommunal har redan gått i konflikt och det här är vår möjlighet att trycka på för att få på plats de avtal vi vill ha, säger Visions förhandlingschef Eva-Lotta Nilsson. 

Strejk med start 11 maj

Under fredagseftermiddagen meddelade Vision att man varslar om stridsåtgärder som börjar gälla 11 maj klockan 07.00. Det innebär att:  

  • Det blir strejk på vissa arbetsplatser och för vissa arbetsgrupper inom Vision. Bland annat administrativ personal, informatörer, kommunikatörer, samordnare, IT-personal, systemtekniker och kyrkvaktmästare. 280 personer påverkas. Vision kommer att kontakta alla medlemmar som omfattas.  
  • Vision inför en blockad mot övertids- och mertidsarbete för Visions alla medlemmar inom Svenska kyrkan. Det blir även nyanställnings- och inhyrningsblockad.   

 

Vision: "Skao pressade fram det här"

Eva-Lotta Nilsson tycker det är djupt beklagligt att Skao inte lyssnat på medlarna.  

– Vi tycker att Skao pressade fram det här ställningstagandet som vi nu måste göra. Vi har lämnat över varslet om stridsåtgärder och arbetsgivaren har tagit emot det. Vi har även meddelat Medlingsinstitutet. Nästa drag är arbetsgivarens. Vi får se hur det här utvecklar sig under helgen och nästa vecka. Vi hoppas naturligtvis på att hitta en lösning innan 11 maj så att det här inte blir en stor konflikt på arbetsmarknaden. 

Kommunals strejk har redan börjat

Kommunals stridsåtgärder började gälla på fredagsmorgonen 29 april. De har lagt en nyanställnings- och inhyrningsblockad, övertid- och mertidsblockad samt strejk för vissa arbetstagare. Detta kan påverka dig som Visionsmedlem. Du får exempelvis inte utföra det jobb som Kommunals medlemmar inte kan göra och din arbetsgivare får inte beordra dig att utföra det jobbet heller.   

Skaos förhandlingschef Cecilia Herm väljer att kommentera Visions strejkvarsel skriftligt: Alt-textCecilia Herm.

”Det är mycket olyckligt med en strejk som stör Svenska kyrkans viktiga verksamhet. Vårt mål är att Svenska kyrkan ska ha moderna omställningsvillkor som ger såväl arbetsgivare som arbetstagare goda förutsättningar att utvecklas. Vi arbetar för att hitta en konstruktiv lösning så snart som möjligt.”

Historik - detta har hänt

2021: Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, Skao, sa upp flera avtal, bland annat löneavtalet och omställningsavtalet vid årsskiftet. Förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare om nya avtal har sedan dess gått trögt. Enligt Skao sa man upp omställningsavtalet för att man ville få till ett avtal som bättre matchar den nya lagen om anställningsskydd, las, som väntas träda i kraft senare i år. Omställningsavtalet fortsätter dock att gälla till sista juni i år. 

Skao har tidigare velat kalla in medlare men Vision tackade då nej eftersom man ansåg att det fortfarande fanns utrymme att komma överens.  

1 april 2022: Mötena mellan fackförbunden och arbetsgivaren är långa och intensiva. Löneavtalet gick ut sista mars, men fortsätter att gälla en vecka i taget tills ett nytt avtal är på plats. Planen är att alla ska få ny lön från 1 april, men den kan komma att betalas ut i efterhand.  

8 april 2022: Kommunal varslar om strejk för medlemmar inom Svenska kyrkan. Vision och de andra fackförbunden som förhandlar med Skao har tillsammans begärt att ta in medlare i förhandlingarna med Skao för att man ska komma framåt.  

21 april 2022: Kommunal meddelar att varslet som skulle ha börjat gälla den 22 april nu skjuts upp till 29 april.

28 april 2022: Vision tackar ja till det bud som medlarna presenterar. Men Skao säger nej.

29 april 2022: På eftermiddagen varslar Vision om strejk och nyanställnings- och inhyrningsblockad, samt mer- och övertidsblockad för anställda i Svenska kyrkan. Det börjar gälla klockan 07.00 den 11 maj om inte parterna kommer överens. Tidigare under dagen den 29 april har Kommunals konfliktåtgärder börjat gälla. Innebär nyanställnings- och inhyrningsblockad samt övertids- och mertidsblockad. Strejk utlyses för utvalda arbetstagare på vissa arbetsplatser.

3 maj 2022: Vision och Skao är överens. Visions varsel är därmed avblåst och ett nytt löne- och villkorsavtal samt ett omställningsavtal är på plats.

Frågor och svar för dig som jobbar inom Svenska kyrkan och är medlem i Vision:

Vad innebär varsel om strejk?  

Fackförbunden varslar om strejk innan medlemmarna tas ut i strejk. Under den tiden har facken och arbetsgivaren möjlighet att komma överens, och då avbryts strejken. Läs mer här...

Hur vet jag om jag påverkas?  

När fackförbunden varslar om strejk så meddelar de vad det innebär och vilka som omfattas.  

Hur får jag som ska strejka ersättning?

Det är viktigt att dina löneuppgifter i Visions medlemsregister stämmer, eftersom det är den summan som du ersätts med. Konfliktersättningen motsvarar 100 procent av din lön och 14 procent semestersättning. Konfliktersättning är skattefri och eftersom syftet med den inte är att de som tagits ut i konflikt ska gå med vinst drar Vision bort 32 procent, som skulle ha motsvarat skatt.

När senast måste man bli medlem i Vision? Kan man bli medlem efter 11 maj?

För att kunna få konfliktersättning måste du bli medlem innan midnatt 10 maj. Blir du medlem efter det kan du inte få någon ersättning.

Vad händer om jag väljer att gå till jobbet fast jag är varslad med strejk?

Att göra det innebär att du bryter mot strejken och därmed riskerar att förlora ditt medlemskap i ett fackförbund. Att bryta mot strejken innebär också att du inte kan få konfliktersättning och troligtvis inte heller någon lön från arbetsgivaren, eftersom konflikten omfattar arbetsuppgifter som utförs.

Kontakta Vision för mer information.


Relaterade artiklar