• Ingrid Svensson tycker att tandsköterskor borde få arbetsskor av arbetsgivaren.

Fackligt

Uppmaning: Ge arbetsskor till tandsköterskor

29 augusti 2022

Tandsköterskor borde få gratis, eller åtminstone subventionerade arbetsskor. Det anser Ingrid Svensson, tandsköterska på käk-kirurgen i Göteborg, som tillsammans med sina fackliga kolleger Melinda Tan och Cecilia Ulvö skrivit en motion till förbundsmötet om att Vision nationellt bör driva frågan.

Varför bör arbetsskor för tandsköterskor vara subventionerade?

– Vi kan inte utföra vårt arbete utan arbetsskor och de utsätts dagligen för blod och saliv. Dessutom innebär jobbet att vi står och går mycket. Det betyder att skorna måste vara ergonomiskt utformade och då kostar de ganska mycket, man får räkna mellan 1 000 och 2 000 kronor. Dessutom måste de bytas ut med jämna mellanrum, minst en gång per år tror jag de flesta köper nya. För många andra yrkesgrupper är skor gratis. Jag tycker att vi också borde ha det så, åtminstone borde de vara subventionerade. Idag är det ju också många som har det lite knapert på grund av ökade kostnader.

Varför har du skrivit en motion om detta?

– Frågan kom upp på en träff med skyddsombud i tandvården. Vi tyckte att det här var ett bra och viktigt ämne.

Förbundsstyrelsen har avslagit motionen och svarat att de anser att frågan bör drivas i en lokal intresseförhandling. Kommer du att göra det?

– Det är tråkigt att de svarar så, jag tycker att det borde vara en nationell fråga. Tandsköterskor jobbar ju från norr till söder. Men jag kan tänka mig att ta upp frågan lokalt, ja.

Läs mer: Vill skydda titeln tandsköterska


Relaterade artiklar