• Anton Berglund valde tandsköterskeyrket tack vare en lärlingsplats..

Karriär

Lärlingsplats ledde till fast jobb som tandsköterska

29 oktober 2021

Vägen till att bli tandsköterska gick via en lärlingsplats för Anton Berglund. Att han tog chansen att testa yrket innan han utbildade sig är ett val han aldrig ångrat.

Varför börjde du som lärling?

– Det var en ren slump. Jag var arbetssökande och råkade se en annons på platsbanken om att man kunde bli lärling hos Folktandvården i Västernorrland. Jag hade inte haft en tanke på att jobba med tandvård innan. Men jag tänkte att det kunde vara kul att testa.

Vad tyckte du om tiden som lärling?

– Det var väldigt intressant att få se hela verksamheten inifrån. Till exempel att få inblick i alla olika typer av behandlingar som finns. Jag fick också lära mig om sterilarbete och att rengöra maskinerna.

Vad gjorde du när lärlingstiden var slut?

– Jag visste att jag ville jobba kvar inom tandvården, men var osäker på vilket tandvårdsyrke jag skulle välja. En kollega, som nu gått i pension, tyckte att jag skulle passa som tandsköterska och peppade mig att söka utbildningen så då gjorde jag det. Och det var bra det. I dag trivs jag alldeles utmärkt med mitt jobb. Det blev alldeles rätt.

Vad uppskattar du mest?

– Jag är intresserad av att arbeta med protetik och jobbar mycket med det i dag. Då får man möjlighet att följa patienten hela vägen. Från att en sjuk tand dras ut, genom vårdplaneringen för att ersätta den och till slut vara med om att se resultatet: en ny tand i konstgjort material som ser ut som en helt vanlig tand. De flesta brukar bli väldigt nöjda. Det är roligt att kunna göra skillnad för en person.

Hur länge kommer du fortsätta i yrket?

–Det blir nog ett bra tag till. Jag trivs jättebra med både arbetsuppgifterna och mina kolleger, det är en jättebra arbetsplats.

Anton Berglund

Arbetsplats: Folk­tandvården Centrum
i Sundvall.
Ålder: 31 år.
Yrke: Tandsköterska.
Fritidsintressen: Att läsa fantasyböcker (Arkadij och Boris Strugatskij är favoritförfattarna), ­lyssna på hårdrock (både nyare och
äldre, saknar mycket att kunna gå på konsert) och att promenera i naturen.
Bästa arbetsredskap: En digital skanner som man kan ta tredimensionella avtryck med som sedan skickas till ett labb som gör tandproteser.

Läs mer om tandsköterskor: Ingen rusning att fimpa


Relaterade artiklar