• Sofia Dambergs jobbar med tobaksavvänjning, som både handlar om att bryta vanor och att bli av med det fysiska beroendet.

Hälsa

Ingen rusning för att fimpa

1 mars 2021

Tandsköterskan Sofia Dambergs hjälper den som vill fimpa i region Östergötland. Ett arbete hon brinner för. Men någon extra tillströmning av folk som vill sluta röka i och med nyåret har hon inte märkt av.

Vill fler fimpa efter nyår?

– Nej, jag har inte märkt av något ökat tryck faktiskt. Men vi har sett en ökad efterfrågan på vårt digitala tobaksavvänjningsprogram Tobakshjälpen, som varit igång sedan förra sommaren. Det har jag varit med och startat. Under hösten har vi inte haft några fysiska besök, men nu har de dragit igång igen.

Vad gör du som tobaksavvänjare?
– Först håller jag ett bedömningssamtal med patienten där vi kartlägger hur tobaksanvändandet ser ut och pratar om önskan att sluta röka eller snusa. Sedan gör vi en individuell plan för hur de vill gå tillväga. Om man till exempel vill använda sig av nikotinläkemedel eller inte. Och så bokar vi in ett stoppdatum när patienten ska sluta röka eller snusa. Vi pratar mycket om vilka känslor som är kopplade till att röka och snusa och planerar för vad man ska göra när suget kommer. Det rör sig om tre, fyra fysiska träffar och sedan följer jag upp hur det gått på telefon, efter tre, sex och tolv månader.

Läs mer: Så funkar nya tobakslagen

Vad avgör om man lyckas eller inte?
– Att viljan finns. Jag finns här för stöd och rådgivning, men det mesta av arbetet gör patienten själv.

Har du själv rökt eller snusat?
– Det är en fråga jag ofta får av patienterna och då säger jag att det har jag inte. Men jag har kunskapen om hur ett beroende fungerar och om hur man åstadkommer en beteendeförändring.

Vad gillar du mest med jobbet?
– Det är spännande att följa patienterna och givande att ta del av människors liv. Jag blir ofta imponerad när de klarar att sluta, trots att de har det svårt på olika sätt. Och så känns det jätteroligt när jag får vara med och påverka någons liv till det bättre.


Relaterade artiklar